Najlepsze przepisy na cukinię

Spór między wegetarianami a mięsożercami trwa od wielu lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać rozstrzygnięty. Najnowsze badania mogą dać oręż zwolennikom jedzenia mięsa.

Fot. 123RF/Picsel

Ludzie przestają jeść mięso z różnych powodów, poczynając od względów etycznych, a na przyczynach zdrowotnych i estetycznych kończąc. Zdeklarowani mięsożercy również dysponują sporą ilością argumentów, mających przemawiać na korzyść spożywania mięsa. Trudno zdecydować, która z tych grup ma rację, gdyż obie diety mają swoje plusy jak i minusy. Badacze z różnych ośrodków naukowych już od bardzo dawna studiują ten temat, naprzemiennie dowodząc słuszności jednej ze stron. W ostatnim czasie głos w tej sprawie zabrali austriaccy naukowcy, a badania wywołały ogromne kontrowersje.

Wegetarianie jedzą znacznie mniej przetworzonych tłuszczy, a ich codzienna dieta jest bogatsza w owoce, warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Jednak mimo tego, zdaniem austriackich badaczy, są oni znacznie bardziej narażeni na występowanie groźnych chorób. Analizy przeprowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Medycznego w Graz wykazały, iż wegetarianie mogą być grupą bardziej zagrożoną ryzykiem wystąpienia raka, alergii, depresji oraz zaburzeń psychicznych.

W trakcie eksperymentów porównywano nawyki żywieniowe oraz styl życia osób jedzących mięso oraz tych, które wyeliminowały go ze swojej diety. Badanych podzielono na cztery grupy: wegetarian, osoby jedzące mięso oraz dużo warzyw i owoców, osoby które rzadko jadają mięso oraz grupę, w której mięso stanowi główny element jadłospisu.

Porównanie wykazało, iż wegetarianie rzadziej piją alkohol oraz posiadają niższe BMI, jednak równocześnie rzadziej odwiedzają lekarzy, unikają szczepień oraz rutynowych badań. Wszystko to sprawia, że ich kondycja fizyczna i psychiczna jest gorsza niż w przypadku osób jedzących mięso.

Praca austriackich naukowców wywołała wiele kontrowersji. Zarzucano im nawet, iż ich badania zostały sfinansowane przez przedstawicieli przemysłu mięsnego, w celu zwiększenia popytu na ten produkt. Przedstawiciele Uniwersytetu Medycznego w Graz stanowczo odcięli się od tych pomówień, uznając je za bezpodstawne i krzywdzące. Jednocześnie zakomunikowano, iż niedawne badania zostaną powtórzone i poszerzone, aby uzyskać stuprocentową pewność co do tego, który czynnik realnie wpływa na zwiększone ryzyko występowania pewnych chorób u osób badanych.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Źródło: "Nutrition and health - the association between eating behavior and various health parameters. A matched sample study"

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 9971

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8994

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27954

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2550

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6370

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2254

30 min
6