Jak orzechy wpływają na serce?

Naukowcy maja dobra wiadomość dla wszystkich osób, lubiących orzechy. Najnowsze badania wskazują, że ich zjadanie może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób.

Fot. 123RF/Picsel

W ostatnim czasie wielu naukowców zainteresowało się wpływem orzechów na nasze zdrowie. Niektórzy starają się ich unikać ze względu na zawarte w nich tłuszcze, które mogłyby zaszkodzić naszej sylwetce. Okazuje się jednak, że jest to duży błąd, gdyż orzechy (a zwłaszcza te, rosnące na drzewach) nie są zbiorem pustych kalorii, a najprawdziwsza skarbnicą wielu substancja odżywczych.

Szczególną uwagę naukowców, zwróciły popularne w Polsce orzechy włoskie. Pozytywne skutki ich spożywania zaobserwowano znacznie częściej, niż w przypadku innych orzechów. Co bardzo ważne, badania jednoznacznie wskazały, że obniżają one ryzyko wystąpienia groźnych chorób sercowo-naczyniowych.

Włączenie orzechów do diety, w zaskakujący sposób wpływa na zredukowanie poziomu złego cholesterolu (spadek nawet o 15%) oraz trójglicerydów we krwi. Ponadto, zawarte w nich substancje, sprzyjają obniżeniu ciśnienia. W efekcie, dzięki włączeniu orzechów do diety, możemy uchronić się przed chociażby zawałem serca, udarem mózgu, czy też miażdżycą.

Swój dobroczynny wpływ na nasze zdrowie orzechy zawdzięczają obecności wielu witamin, minerałów protein oraz zdrowych tłuszczów. Spośród nich najcenniejsze wydają się kwasy α-linolenowe, które pomagają leczyć arytmię, łagodzą stany zapalne oraz pomagają w udrażnianiu tętnic. Aby nasze serce było bezpieczne, powinniśmy zjadać około 8 orzechów włoskich dziennie. Ponadto, orzechy dostarczą do naszego organizmu sporą dawkę błonnika i cennych protein, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jeżeli skrupulatnie liczycie kalorie powinniście wybrać migdały, nerkowce lub pistacje, które zawierają ich zdecydowanie najmniej.

Reklama

Okazuje się również, że dzięki orzechom możemy w łatwy sposób poprawić kondycję naszego mózgu. W tym wypadku, zdecydowanie najlepiej sprawdzą się zwykłe orzeszki ziemne. Zawierają bardzo dużo kwasu foliowego, dzięki któremu nasz mózg może prawidłowo się rozwijać. Co więcej, substancja ta zapobiega utracie zdolności poznawczych, w związku z czym o jej obecność w diecie powinny zadbać przede wszystkim osoby starsze. W orzeszkach znajdziemy wiele zdrowych tłuszczów oraz witaminę E, które wspomagają pracę mózgu.

Chcąc czerpać z tych produktów to co najlepsze, wystarczy zadbać, aby w naszej codziennej diecie pojawiła się nieduża garstka orzechów. Możemy potraktować ją jako prostą przekąskę lub dodatek np. do sałatki lub porannej owsianki. W przypadku badanych osób, naukowcy dostarczali im codzienną porcję orzechów, wahającą się od 5 do 100 gramów dziennie. Aby nie zniekształcić wyników eksperymentu, osoby biorące w nim udział zostały poproszone o przestrzeganie swojej zwyczajowej diety i jedzenie tego, na co mają ochotę.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Pieczywo Chleb wiejski

Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...

Odsłon: 98

60 min
2
15 min
7
15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1