Odkryj bogactwo ziołowej kuchni! Czymże byłaby najlepsza strawa, gdyby nie dodać do niej szczypty ziół? Kolorowy dodatek ucieszy oko, a podniebienie uraduje wyrazisty smak. W stu przepisach z wykorzystaniem bazylii, natki pietruszki, cząbru i innych znanych od tysiącleci ziół pokazano jak właściwie dobrane przyprawy sprawiają, iż najdrobniejsze posiłki, wspaniałe dania główne, pyszne dipy oraz napoje nabierają wyjątkowego charakteru!

REKLAMA

"Zioła w kuchni stosowano od wielu tysiącleci. Od kiedy człowiek przygotowuje pożywienie, wykorzystuje rośliny, aby poprawić smak potraw. Pisma klinowe z Mezopotamii dowodzą, że już 3000 lat p.n.e. pojawiały się w królewskiej kuchni sezam, kardamon, tymianek, kminek i szafran. W starożytnym Egipcie oraz na północ od Alp uprawiano koper. W najstarszej zachowanej książce kucharskiej z I wieku n.e. rzymski smakosz Marcus Gavius Apicius poleca jako przyprawę sól wzbogaconą natką pietruszki, koperkiem i majerankiem. W średniowieczu benedyktyńscy mnisi sprowadzili przez Alpy śródziemnomorskie zioła i rośliny lecznicze, jak rozmaryn, szałwię czy tymianek, które zaczęto uprawiać w przyklasztornych ogrodach obok rodzimych gatunków. "
Weź udział w konkursie i wygraj książkę!
Weź udział w konkursie i wygraj książkę!
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Desery
kisiel owocowy z jogurtem
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 37
1

Dania główne
Soczyste pierogi z mięsem
Czy jest szybki sposób na zrobienie pysznych pierogów? Jest! Tajemnica tkwi...
Odsłon: 30
3

Wędliny
Zajączek - pieczeń faszerowana polędwicą
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 462
11

REKLAMA
