Kuchnia ziołowa
Odkryj bogactwo ziołowej kuchni! Czymże byłaby najlepsza strawa, gdyby nie dodać do niej szczypty ziół? Kolorowy dodatek ucieszy oko, a podniebienie uraduje wyrazisty smak. W stu przepisach z wykorzystaniem bazylii, natki pietruszki, cząbru i innych znanych od tysiącleci ziół pokazano jak właściwie dobrane przyprawy sprawiają, iż najdrobniejsze posiłki, wspaniałe dania główne, pyszne dipy oraz napoje nabierają wyjątkowego charakteru!
REKLAMA
"Zioła w kuchni stosowano od wielu tysiącleci. Od kiedy człowiek przygotowuje pożywienie, wykorzystuje rośliny, aby poprawić smak potraw. Pisma klinowe z Mezopotamii dowodzą, że już 3000 lat p.n.e. pojawiały się w królewskiej kuchni sezam, kardamon, tymianek, kminek i szafran. W starożytnym Egipcie oraz na północ od Alp uprawiano koper. W najstarszej zachowanej książce kucharskiej z I wieku n.e. rzymski smakosz Marcus Gavius Apicius poleca jako przyprawę sól wzbogaconą natką pietruszki, koperkiem i majerankiem. W średniowieczu benedyktyńscy mnisi sprowadzili przez Alpy śródziemnomorskie zioła i rośliny lecznicze, jak rozmaryn, szałwię czy tymianek, które zaczęto uprawiać w przyklasztornych ogrodach obok rodzimych gatunków. "
Weź udział w konkursie i wygraj książkę!
Weź udział w konkursie i wygraj książkę!
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasta
Racuszki drożdżowe.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 130
3
Sałatki
Sałatka Luzacka
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Amerykańska
- Polska
- Śródziemnomorska
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Buraki
- Przyprawy
- Kotlety
- Dla zdrowia
Odsłon: 30
1
REKLAMA