Kwiaty na słodko

Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze.Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum!

Fot. 123RF/Picsel

Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich suszonych owoców i warzyw jako przekąsek, składników kompotów i sosów. Mieszkańcy południa Europy suszą produkty na balkonach, korzystając z wysokich temperatur i słonecznej pogody. W Polsce również możemy korzystać z tego sposobu, przede wszystkim do suszenia ziół i grzybów, ale najłatwiej i najszybciej jest ususzyć owoce i warzywa w piekarniku bądź specjalnych suszarkach elektrycznych.

Dlaczego suszone owoce i warzywa nie psują się? Podczas suszenia pozbawiamy te produkty wody, dzięki czemu grzyby i pleśnie nie mają możliwości rozwoju. Aby jednak zakonserwować letnie skarby na długi czas, musimy dokładnie przeprowadzić proces suszenia. Powietrze o temperaturze od 30 do 70 stopni powinno być nawiewane na produkty, tak aby woda była całkowicie odparowana. Prawidłowo wysuszone produkty zachowują swe wartości smakowe, odżywcze i składniki mineralne.

Suszymy jabłka i grzyby

Suszymy przede wszystkim morele i śliwki, a także owoce o białym miąższu, czyli jabłka, gruszki i brzoskwinie, po uprzednim blanszowaniu w osłodzonej wodzie. Z warzyw, idealnie do suszenia nadaje się marchewka, pietruszka, seler, por, fasolka szparagowa, groszek, papryka i pomidory (Zobacz przepis na suszone pomidory!). Najpopularniejsze są chyba suszone grzyby, których używamy do pierogów, sosów i zup; a także zioła, którymi coraz chętniej przyprawiamy potrawy.


Produkty przeznaczone do suszenia czyścimy, dzielimy na cząstki i ewentualnie wyciągamy pestki, a później układamy obok siebie w odstępach. Co jakiś czas musimy je obracać, aby wysuszyły się równomiernie. Najłatwiejsze jest suszenie ziół - wystarczy zawiesić ich pęczki na balkonie, ogonkami do góry, i suszyć na powietrzu. Ususzone zioła poznajemy po tym, iż kruszą się, grzyby szeleszczą, a owoce i warzywa nie puszczają soku. Suszone produkty przechowujemy w pojemnikach szklanych lub metalowych puszkach, w temperaturze około 15 stopni, w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach.

Kandyzowane słodkości

Kto z nas nie zna kandyzowanych ananasów? Słodkie i delikatne, są świetną przekąską. Kandyzowanie polega na wymianie wody z komórek rośliny na cukier, dzięki czemu mikroorganizmy nie mają szans na rozwój i wymierają. Wykorzystujemy przede wszystkim kandyzowaną skórkę pomarańczową, bez której nie wyobrażamy sobie makowca, keksu czy babki wielkanocnej, ale kandyzować też możemy cytrusy, kiwi, morele, gruszki, truskawki, brzoskwinie, śliwki, winogrona i oczywiście ananasy.

Kandyzowanie jest procesem długotrwałym i dość skomplikowanym, ale w pełni wartym poświęcenia. Trwa kilkanaście dni i polega na wielokrotnym smażeniu owoców w słodkim syropie. Nie rozgotowujemy owoców, powinny być one jędrne i dość twarde. Każdego dnia smażymy owoce w coraz słodszym syropie, i w końcu wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy do podeschnięcia na kratce kuchennej. Następne suszymy je w piekarniku, do momentu gdy zaczną się lekko kruszyć, i zawijamy w papier woskowy. Możemy przechowywać je nawet rok.

Fiołki na słodko

Bardziej skomplikowane jest kandyzowanie kwiatów. Słodkie fiołki czy płatki róży to wykwintny przysmak, a także świetna ozdoba wypieków i deserów. Kandyzować też możemy płatki hortensji, rozmarynu, mięty i melisy, bratki i pierwiosnki. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, i każdy płatek unurzamy dokładnie w pianie, a następnie obsypujemy cukrem pudrem, i trzymamy w ciepłym piekarniku aż do całkowitego wyschnięcia. Możemy je przechowywać około miesiąca.

Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum!

Czytaj więcej o przetworach

Wykorzystano:
Heinz K. Gans, Przetwory mięsne, warzywne, owocowe, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2005

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Puszysty sernik 3 składnikowy

Sernik który można przygotować z trzech składników i jest bardzo puszysty i s...

Odsłon: 516

15 min
12
Dodatki Słodko-ostry pak choi

Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...

Odsłon: 193

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

4
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

1