Dania jednogarnkowe

Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać.

Fot. 123RF/Picsel

Tani szafran

Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.

 

Także dziś możemy posłużyć się nagietkiem jako zamiennikiem szafranu. Płatki nagietka pięknie zabarwią ryż do risotto, rosół, świetnie skomponują się z rybami, twarożkami, podkreślą smak miękkich serów, urozmaicą smak sałatek, także owocowych. Dodane do ciast czy mas na omlety lub naleśniki, płatki nagietków nadadzą głębokiej, żółtej barwy.

 

Kobiece sprawy

Z płatków nagietka możemy także przyrządzić nalewkę. Łączymy 50 gram opłukanych, zdrowych płatków nagietka z ćwiartką czystego alkoholu - wódka 40% lub spirytus i odstawiamy na dwa tygodnie. W wersji łagodniejszej płatki nagietka dodajemy do białego wina - 30 gram zmiażdżonych płatków na 0,7 litra białego wina.


W obu przypadkach napitek musi odstać dwa tygodnie i być wstrząsany co jakiś czas. Po zakończeniu maceracji przecedzamy płyn i popijamy odmierzając albo małymi kieliszkami, albo kroplami w zależności od mocy. Oczywiście wyłącznie dla zdrowia! Nalewka nagietkowa to doskonały środek na kobiece dolegliwości związane z menstruacją.

 

Na żołądek

A na inne dolegliwości - wrzody, problemy żołądkowe i jelitowe, a także zapalenie dróg żółciowych - zaleca się napar z nagietka. Wystarczy zalać pół łyżki suszonych kwiatów wrzątkiem i odstawić na maksymalnie 15 minut. Susz możemy także połączyć z czarną herbata w proporcjach 1 łyżeczka nagietka na ½ łyżeczki herbaty, następnie parzyć kwadrans w termosie, by nie ostygło i pić osłodzoną miodem. Napary z nagietka mają także działanie kojące, uspokajające i regulujące ciśnienie.

 

Naturalne kosmetyki

Nagietek znajduje szerokie zastosowanie w kosmetologii. Z płatków tego kwiatu możemy sporządzić olej - doskonały środek gojący na zapalenia skóry, rany czy oparzenia. By sporządzić domowy olej nagietkowy, wystarczy zalać porcję suszonych płatków olejem roślinnym, tak by przykryć kwiaty. Przykładowo na 10 łyżek suszu potrzebujemy 125 ml oleju. Słoik z maceratem ustawiamy w nasłonecznionym miejscu, codziennie mieszamy i czekamy dwa tygodnie, aż kwiaty puszczą kolor. Następnie przecedzamy, zlewamy do buteleczki i stosujemy w razie konieczności.


Podobne działanie ma maść nagietkowa. By ją przyrządzić musimy płatki nagietka podgrzać w oliwie, następnie przecedzić i wymieszać z pszczelim woskiem. Na 150 ml oleju potrzebujemy około 20 g wosku. Stosujemy podobnie jak olej, na urazy, bądź na zniszczony naskórek, a także profilaktycznie - by zadbać o skórę rąk i twarzy.


Innym sposobem na zrobienie maści nagietkowej jest wykorzystanie tłuszczu zwierzęcego. Na dwie, pełne garści płatków nagietka potrzebujemy kostkę smalcu. Topimy tłuszcz w rondelku, dodajemy nagietki, podgrzewamy, odstawiamy, aż do pełnego zastygnięcia, podgrzewamy kolejny raz i przecedzamy. Zastygniętą maść używamy podobnie jak olej czy maść z dodatkiem wosku.


Z płatków nagietka możemy też zrobić nawilżającą maseczkę do cery suchej. Pięć łyżek płatków nagietka zalewamy ciepłym mlekiem, tak aby przykryć susz i rozcieramy, aż do uzyskania papki. Gotową maseczkę nakładamy na twarz i po 15 minutach zmywamy ciepłą woda. Również suche włosy mogą skorzystać na właściwościach nagietka. By przyrządzić płukankę należy parzyć przez 20 minut 2 łyżki płatków nagietka w litrze gorącej wody. Po przestudzeniu i odcedzeniu należy płukać włosy po każdym myciu.


Warto zatem sięgnąć po nagietki, odkryć ich właściwości i stosować zarówno dla smaku, jak i zdrowia.

Co warto wiedzieć o ziołach? Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Cynamonek

Cynamonek należy do tych ciast, które można przygotować w kilkanaście minut i...

Odsłon: 3064

30 min
2
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1464

30 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

0
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

7
Informacje Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Goździki to przyprawa przeciwwirusowa, która wspaniale rozgrzewa i pomaga zwalczyć infekcję. Właśnie dlatego jest głównym składnikiem domowego spec...

10