Dania jednogarnkowe

Zdrowie w kuchni, czyli zioła

W aptekach i sklepach zielarskich bez problemu znajdziemy półkę z artykułami ziołowymi, o których powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Warto jednak w zioła zaopatrzyć się samemu, zwłaszcza że to nic trudnego.

Fot. 123RF/Picsel

Większość roślin ze sklepów zielarskich rośnie swobodnie na naszych łąkach, więc nawet jeśli nie posiadamy własnych upraw, ani wiedzy zielarskiej, możemy zdobyć je podczas popołudniowego - bo o tej porze najlepiej zbierać zioła - spaceru. Należy jednak pamiętać, żeby unikać zbierania roslin z pól uprawnych nawożonych pestycydami oraz w okolicach dróg, po których jeżdżą samochody. Po zioła najlepiej udać się na niezanieczyszczone łąki. Nie zbierajmy roślin do plastikowych toreb - lepiej posłuży nam wiklinowy kosz.

 

Najlepszym przykładem rośliny sprawdzającej się w niemal każdej odsłonie jest pokrzywa. Traktowana tylko jako parzący chwast, jest niedoceniana i często po prostu plewiona. Tymczasem pokrzywa jest prawdziwą skarbnicą zdrowia, bogatą w witaminy, minerały, garbniki oraz makro- i mikroelementy. Świetnie oczyszcza i odżywia organizm, posiada właściwości bakteriobójcze i odczulające... a to wciąż tylko niektóre z jej dobroczynnych właściwości.
Suszone liście pokrzywy można dodawać do herbat, ze świeżych - robić soki i sałatki. My polecamy podać ją w  twarożku.

 

Kolejną roślina, na którą warto zwrócić uwagę jest szczaw. Jest to nieocenione źródło witaminy A, C i B - ze względu na ich duże stężenie, porównuje się go z cytryną. Szczaw obfituje także w magnez, wapń, żelazo i krzem.

Kojarzymy go przede wszystkim z kwaśną zupą szczawiową. Warto dodać go również do sałatek. Należy jednak zachować umiar - wysokie stężenie kwasu szczawiowego może przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych i żółciowych w organizmie. Napar nadaje się do przemywania trudno gojących się ran. Paradoskalnie pomaga także w kuracji nerek i wątroby.

 

Mówiąc o powszechnie rozpoznawanych, zdrowych ziołach, nie sposób nie wspomnieć o mięcie. Ta jednak doczekała się już powszechnego uznania tak w ziołowych apteczkach, jak i w kulinariach. Jej liście pasują do herbat, drinków, deserów, sałatek, mięs, sosów, farszów itp. Dzięki zawartemu w niej mentolowi zapewnia orzeźwienie. Mięta także uspokaja, usprawnia procesy trawienne, łagodzi mdłości i posiada właściwości przeciwbakteryjne. Warto włączyć ją do kuracji przeziębieniowych.

 

Podczas letniej spiekoty polecamy wrzucić porwane liście mięty do wody zmieszanej z sokiem z cytryny lub dodać ją do koktajli - orzeźwienie gwarantowane!

 

Wciąż trwa okres kwitnięcia rumianku. Charakterystyczne kwiaty o białych liściach i żółtym środku są łatwo rozpoznawalne. W poszukiwaniach jednak należy kierować się węchem i uważać, by nie pomylić szukanego zioła z maruną bezwonną, która  nie posiada charakterystycznego dla rumianku zapachu.

 

Medycyna ludowa zaleca stosowanie rumianku podczas chorób kobiecych i przy problemach z układem trawiennym. Szczególnie ceniony jest za działanie przeciwzapalne. Napar rumiankowy można pić, płukać nim włosów, przemywać rany lub zmęczone oczy.

 

Kolejną rośliną jest lipa, drzewo tak popularne, że nikt nie powinien mięc problemów z odnalezieniem jej kwiatów. Kwiaty lipy doskonale wspomagają walkę z grypą, bezsennością i migrenami. Działają napotnie, rozkurczowo i przeciwzapalnie.

 

Lipa kwitnie początkiem lata. Jej kwiaty zbiera się razem z przysadkami w suche, gorące dzni. Ususzone możemy wykorzystać do przygotowywania naparów, świeże - do nalewek, aromatycznej dekoracji deserów lub syropów. Jak przygotować te ostatnie?

 

Syrop z kwiatów lipy

ok. 2 garście kwiatostanów lipy

1 litr wody

1 kg cukru

sok z 1 cytryny

 

Zagotowujemy wodę wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Zalewamy wrzątkiem kwiaty i odstawiamy na ok. 2 dni, raz dziennie delikatnie mieszając. Odcedzamy przez gazę i przelewamy do wyparzonych butelek. Można pasteryzować.

 

Ciekawym i zdrowym pomysłem kulinarnym będzie również dołączenie do naszego jadłospisu mniszka lekarskiego zwanego popularnie mleczem. Syrop z mniszka lekarskiego posiada właściwości łagodzące infekcje gardła. Używać można go również w zastępstwie zwykłego miodu - do słodzenia herbaty, smarowania pieczywa, czy dekoracji deserów.

Więcej o mniszku? Kliknij!

 

Więcej o ziołach:

Zioła w kuchni - właściwości i uprawa. Kliknij!

Lektura obowiązkowa dla zielarzy - amatorów. Kliknij!

Książka pełna kulinarnych inspiracji. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Racuchy z bananami

Moje dzisiejsze racuchy przygotowałam na kefirze, dodatkowo wzbogaciłam je o...

Odsłon: 251

15 min
3
30 min
3
Desery Niewidzialna szarlotka

Jako fan szarlotek, jabłeczników i wszelakich ciast z jabłkami, nie mogłem po...

Odsłon: 316

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

3
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

8
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5