Zielona kuchnia

Ileż to razy czytając przepisy napotkaliśmy w składnikach świeżą bazylię czy kolendrę? W takich sytuacjach często sięgamy po torebkę z suszonymi ziołami. Błąd! Smaku i aromatu świeżych ziół nic nie zastąpi! Dodatkowo są bardzo zdrowe oraz wyjątkowo proste w uprawie, także w warunkach domowych.

Fot. 123RF/Picsel

Smak i aromat zioła zawdzięczają olejkom eterycznym, które podczas suszenia w sporej mierze ulatniają się. Dlatego producenci ziół suszonych wzmacniają ich smak i zapach różnymi środkami chemicznymi, a także solą.  Jeśli zdecydujemy się na domowa hodowlę ziół, nie tylko otrzymamy produkt świeży, ale także zdrowy.

Po zaopatrzeniu się w doniczki i odpowiednią ziemię, wybieramy te zioła, które chcemy wyhodować. Najlepiej sięgnąć po takie, jakich używamy najchętniej. Cztery, pięć gatunków powinno w zupełności wystarczyć.

Najlepszym miejscem dla naszego "ziołowego ogródka" będzie kuchenny parapet, koniecznie nasłoneczniony. Zioła bowiem wymagają ciepła i słońca, a my z kolei oczekujemy od ziół pięknego aromatu. Zatem kuchnia wydaje się miejscem idealnym.

Ustawiając zioła na parapecie musimy pilnować odpowiedniej temperatury, np. zimą dbać o to, by nie przemarzły. Zatem, jeśli będziemy wietrzyć kuchnię, doniczki należy przestawić. Gdy zioła zaczną wschodzić, należy oprzeć się pokusie zbyt wczesnych zbiorów. Dopiero te w pełni rozwinięte możemy zacząć ścinać i wykorzystywać w kuchni. Należy jednak pamiętać, że nadmierna eksploatacja może sprawić, że doniczki zbyt szybko zaczną świecić pustkami. Nie powinniśmy więc zrywać zbyt wielu gałązek naraz - najlepiej jest ścinać zioła z góry, co jednocześnie będzie stymulowało ich wzrost.

Smaker radzi: Najbardziej aromatyczne są zioła kwitnące!

Najczęściej wykorzystujemy zioła siekając je i dodając do potraw. Złotą zasadą jest dodawanie ziół pod sam koniec gotowania, by zachować pełen smak i aromat. A jak przechowywać zioła? Zioła można lekko zrosić wodą i po prostu zamrozić. Można też je drobno posiekać, wsypać do pojemnika na kostki lodowe, a następnie zalać wodą i zamrozić. W razie potrzeby wystarczy dorzucić jedną, dwie takie kostki do potrawy. Zioła możemy także zasuszyć. W tym celu zrywamy całe gałązki i wieszamy w przewiewnym miejscu. Następnie kruszymy i przechowujemy w szczelnie zamykanych pojemnikach.

 

Smaker radzi: Świeżą miętę możemy zamrozić w pojemniku na lód -

stworzy efektowny dodatek do chłodzonych napojów i drinków.

 

Które zioła polecamy?

Bazylia Niezastąpiony dodatek do dań kuchni włoskiej. Doskonale pasuje do pomidorów. Roślina bardzo aromatyczna i jednocześnie prosta w uprawie. Poprawia trawienie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Koi zszargane nerwy, podobnie jak melisa. Na Haiti jest to ziele poświęcone bogini miłości.

Wypróbuj przepisy z wykorzystaniem bazylii>>

Oregano Towarzyszy bazylii w przyprawianiu potraw o włoskim rodowodzie. Doskonale podkreśla smak owoców morza. Oregano wykorzystuje się także do aromatyzowania likierów i wermutów. Jest to składnik mieszanki ziół prowansalskich. W zielarstwie stosowana jako środek wykrztuśny, dezynfekujący i oczyszczający. Olejek tymolowy, który zawiera oregano, wykorzystuje się do płukanie gardła. W dawnych czasach oregano wykorzystywano do barwienia tkanin.

Zobacz, do jakich potraw można wykorzystać oreagano >>

Pietruszka Doskonały dodatek do zup. Korzeń wchodzi w skład włoszczyzny, a części zielone nadają wywarom koloru. W kuchni polskiej wykorzystywana także jako dodatek do gotowanych ziemniaków. Częsty zamiennik bazylii. Świeża pietruszka to bogate źródło witaminy C oraz żelaza. Wzmacnia odporność, wzmaga apetyt i zapobiega anemii. Do jakich potraw można dodać pietruszkę? Sprawdź >>

Szałwia Najlepiej sprawdza się w daniach mięsnych. Dodawana w niewielkiej ilości podkreśla smak dziczyzny, jagnięciny, cielęciny a także ryb. Niemcy upodobali sobie doprawianie nią węgorzy. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do serów i jaj. Dobrze łączy się także z cebulą i czosnkiem. Zdrowotnie wykorzystywana do leczenie infekcji jamy ustnej. Starożytni Rzymianie uważali ja za świętą roślinę i mawiali: u kogo szałwia w ogrodzie, tego śmierć nie ubodzie.

Kolendra Zioło o bardzo szerokim zastosowaniu. Dodaje się je zarówno do ciast i pierników, jak i do sosów, zup, ryb czy mięs, a zwłaszcza do wieprzowiny, indyka oraz jagnięciny. Kolendra wchodzi w skład mieszanki curry. Wykorzystywana jest także jako dodatek do guacamole. Bogate źródło witamin A, B, i C. W kuchni wykorzystuje się także nasiona kolendry, które przed zmieleniem są prażone.

Wypróbuj przepis na Zupę z soczewicą z dodatkiem świeżej kolendry >>

Trawa cytrynowa Popularna w kuchni azjatyckiej, a także afrykańskiej i południowoamerykańskiej. Doskonała przyprawa do ryb i owoców morza. Niezastąpiona w curry, orientalnych zupach i sosach do mięs. Używana także do aromatyzowania herbat oraz deserów. Orzeźwia, lekko rozgrzewa i zwiększa zdolność koncentracji. Napar z trawy cytrynowej jest bazą dla popularnego azjatyckiego napoju, który jednocześnie leczy stany zapalne gardła i jamy ustnej.

 

Bartosz Rumieńczyk

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Desery Jogurtowiec Borówkowy

Szybkie i orzeźwiające ciasto. Dzieci wprost nie można od niego odgonić.

Odsłon: 594

15 min
22

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1