Fot. 123RF/Picsel
Kakao powstaje z nasion kakaowca, które są fermentowane, uszlachetniane, suszone i miażdżone. Masło i proszek kakaowy oddziela się od siebie i wykorzystuje do produkcji różnego rodzaju wyrobów czekoladowych.
Kakao lekiem na schorzenia XXI wieku
Badacze z Harvard Medical School wzięli pod lupę dietę wyjątkowo zdrowych i długowiecznych członków plemienia Kuna, żyjących na jednej z panamskich wysp. Okazało się, że wszyscy piją około szklanki kakao dziennie.
Niska zapadalność na choroby i demencję oraz wydłużenie średniej życia to nie wszystko - kakao najprawdopodobniej zmniejszyło także ryzyko chorób typowych dla XXI wieku, czyli: chorób serca, zawału, wylewu, raka i cukrzycy. Naukowcy porównali zapadalność na te choroby wśród wyspiarzy z plemienia Kuna i innych Panamczyków i okazało się, że to jedno plemię jest znacznie zdrowsze niż reszta populacji.
Wyjątkowo dobre zdrowie członkowie plemienia mogą zawdzięczać silnemu antyoksydantowi zawartemu w kakao - epikatechinie. Jest to flawonoid występujący także w herbacie i winie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Cofnąć czas
Antyoksydanty spowalniają proces starzenia. Okazuje się, że mogą też cofać jego skutki. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Columbia University Medical Center wynika, że można cofnąć istniejące zaburzenia pamięci - przynajmniej te, które pojawiają się naturalnie z wiekiem. Przy 900 mg flawanoli pozyskanych z kakao dziennie, już po 3 miesiącach pamięć badanych działała sprawniej - według naukowców prowadzących eksperyment, osoby o pamięci 60-latków pod koniec badań miały pamięć 30- lub 40-latków.
Serce jak dzwon
Całkowita ilość flawonoidów w suszonych ziarnach kakaowca jest oceniana na około 12-18 proc. Ta grupa antyoksydantów najprawdopodobniej odpowiada za działanie ochronne kakao na naczynia krwionośne. Zapobiegają rozwojowi procesów zapalnych i zakrzepowych, które prowadzą do miażdżycy. Wymiatają wolne rodniki, przyczyniające się do niszczenia komórek oraz obniżają ciśnienie krwi.
Dzięki temu, że kakao zawiera silne antyoksydanty, do wyrobu czekolady nie trzeba wykorzystywać substancji przeciwutleniających - tłuszcz kakaowy i tak nie zjełczeje.
Kakao zamiast kawy?
W kakao znajdują się - co prawda w niewielkich ilościach - dwa alkaloidy: kofeina i teobromina. Podczas gdy kofeina pobudza, teobromina regeneruje siły po wysiłku fizycznym i psychicznym. Kakao to także źródło magnezu, wypłukiwanego przez kawę z organizmu.
Kakao w paście do zębów
Ekstrakt z ziaren kakaowca zmniejsza ryzyko próchnicy. Słodycze z czekolady będą znacznie mniej psuły zęby niż słodkości bez niej.
Wysoka zawartość kakao w kakao
Kiedy kupujemy czekoladę lub kakao do rozpuszczania w mleku, zwykle patrzymy na ich kolor - bo im ciemniejsze są te produkty, tym więcej prawdziwego kakao powinno się w nich znaleźć. Niestety, zdarza się, że ciemny kolor czekolada zawdzięcza tylko barwnikom, a nie nasionom kakaowca. Trzeba zawsze spojrzeć na etykietę i znaleźć tam informacje o zawartości kakao.
Pamiętajmy też, że „czyste” kakao jest gorzkie, a mleko i cukier dodawane do kakao zmniejszają jego wartości prozdrowotne.