Do góry

Newsy

Pomidorowe lekarstwo na raka

Chcesz długo cieszyć się zdrowiem i urodą? Jedz pomidory! I przyzwyczaj się do fioletowej zupy pomidorowej.

Fot. 123RF/Picsel


Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają też mangan, miedź, kobalt i brom, który ma działanie uspokajające.

W pomidorach znajdziemy także nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, oraz likopen, który chroni przed artretyzmem, chorobami serca, a nawet rakiem, w szczególności prostaty.

Leczniczą wartość pomidorów wykorzystali naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy w roku 2008 wyhodowali fioletowe pomidory - wzmocnili antyrakowe działanie tych warzyw dodając antocyjanin (barwnik obecny w jeżynach czy aronii - stąd barwa), który hamuje procesy powstawania nowotworów. Przeprowadzono odpowiednie badania na myszach i faktycznie - gryzonie karmione fioletowymi pomidorami były bardziej odporne na zachorowania.

W 2008 roku brytyjscy naukowcy udowodnili, że spożywanie pomidorów może spowolnić proces starzenia się skóry oraz przyspieszyć gojenie ran, np. po oparzeniach. Odpowiada za to także likopen, którego przyswajalność zwiększa się poprzez gotowanie, duszenie lub pieczenie pomidorów.

Brytyjczycy udowodnili również, że spożywanie dużych ilości pomidorów i jabłek ułatwia oddychanie i pozwala uniknąć chorób płuc. Dobroczynny wpływ na płuca mają antyoksydanty - obecne zarówno w pomidorach, jak i jabłkach.

Pomidory były przedmiotem różnych eksperymentów, nie tylko związanych z ich dobroczynnym działaniem.

W kwietniu w Wielkiej Brytanii pojawiły się w sklepach "nieprzemakalne" pomidory wyhodowane przez holenderskich naukowców z przedsiębiorstwa ogrodniczego Nunhems. Są owalne i mają mocno zbity miąższ, dzięki czemu podczas krojenia nie tracą tyle wody, co zwykłe pomidory, a sok nie wycieka na kanapkę czy do sałatki. Za tak udoskonalone pomidory musielibyśmy obecnie zapłacić ok. 5 zł za sztukę, nie są jednak dostępne w polskich warzywniakach.

Pomidory były wśród roślin, które Chińska Akademia Nauk w 2006 roku wysłała na orbitę. Naukowcy wysłali dwa tysiące nasion, aby wykiełkowały w kosmosie. Kiedy wróciły na Ziemię, zasadzono je i obserwowano efekty - okazało się, że rośliny kiełkujące w kosmosie są znacznie większe i bogatsze w witaminy od ziemskich warzyw. "Kosmiczne" pomidory ważyły do 10 kg, najprawdopodobniej dzięki promieniowaniu kosmicznemu i mikrograwitacji.

Pomidory robią karierę nie tylko w świecie kulinariów. Mogą być remedium na niektóre dolegliwości, a nawet możemy traktować je jako kosmetyk lub lek na... kaca. W Mongolii, do soku pomidorowego podawanego dzień po, dodaje się... marynowane oczy owcy. Nie próbowaliśmy, więc nie polecamy!


Ciekawostki o pomidorach. Kliknij!

Zobacz też: Zaskakujące właściwości ogórków | Darmowy e-book: Przetwory na cały rok

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BooSko 19 lipca 2011 Pomidor-moje ulubione warzywo. Jem je kazdego dnia i zawsze mam w lodowce sok pomidorowy.

39 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń