Dania jednogarnkowe

Chcesz długo cieszyć się zdrowiem i urodą? Jedz pomidory! I przyzwyczaj się do fioletowej zupy pomidorowej.

Fot. 123RF/Picsel


Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają też mangan, miedź, kobalt i brom, który ma działanie uspokajające.

W pomidorach znajdziemy także nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, oraz likopen, który chroni przed artretyzmem, chorobami serca, a nawet rakiem, w szczególności prostaty.

Leczniczą wartość pomidorów wykorzystali naukowcy z Wielkiej Brytanii, którzy w roku 2008 wyhodowali fioletowe pomidory - wzmocnili antyrakowe działanie tych warzyw dodając antocyjanin (barwnik obecny w jeżynach czy aronii - stąd barwa), który hamuje procesy powstawania nowotworów. Przeprowadzono odpowiednie badania na myszach i faktycznie - gryzonie karmione fioletowymi pomidorami były bardziej odporne na zachorowania.

W 2008 roku brytyjscy naukowcy udowodnili, że spożywanie pomidorów może spowolnić proces starzenia się skóry oraz przyspieszyć gojenie ran, np. po oparzeniach. Odpowiada za to także likopen, którego przyswajalność zwiększa się poprzez gotowanie, duszenie lub pieczenie pomidorów.

Brytyjczycy udowodnili również, że spożywanie dużych ilości pomidorów i jabłek ułatwia oddychanie i pozwala uniknąć chorób płuc. Dobroczynny wpływ na płuca mają antyoksydanty - obecne zarówno w pomidorach, jak i jabłkach.

Pomidory były przedmiotem różnych eksperymentów, nie tylko związanych z ich dobroczynnym działaniem.

W kwietniu w Wielkiej Brytanii pojawiły się w sklepach "nieprzemakalne" pomidory wyhodowane przez holenderskich naukowców z przedsiębiorstwa ogrodniczego Nunhems. Są owalne i mają mocno zbity miąższ, dzięki czemu podczas krojenia nie tracą tyle wody, co zwykłe pomidory, a sok nie wycieka na kanapkę czy do sałatki. Za tak udoskonalone pomidory musielibyśmy obecnie zapłacić ok. 5 zł za sztukę, nie są jednak dostępne w polskich warzywniakach.

Pomidory były wśród roślin, które Chińska Akademia Nauk w 2006 roku wysłała na orbitę. Naukowcy wysłali dwa tysiące nasion, aby wykiełkowały w kosmosie. Kiedy wróciły na Ziemię, zasadzono je i obserwowano efekty - okazało się, że rośliny kiełkujące w kosmosie są znacznie większe i bogatsze w witaminy od ziemskich warzyw. "Kosmiczne" pomidory ważyły do 10 kg, najprawdopodobniej dzięki promieniowaniu kosmicznemu i mikrograwitacji.

Pomidory robią karierę nie tylko w świecie kulinariów. Mogą być remedium na niektóre dolegliwości, a nawet możemy traktować je jako kosmetyk lub lek na... kaca. W Mongolii, do soku pomidorowego podawanego dzień po, dodaje się... marynowane oczy owcy. Nie próbowaliśmy, więc nie polecamy!


Ciekawostki o pomidorach. Kliknij!

Zobacz też: Zaskakujące właściwości ogórków | Darmowy e-book: Przetwory na cały rok

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1597

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 344

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8