Świąteczne smaki inspirowane naturą

Wigilijne i bożonarodzeniowe klasyczne potrawy nie mają sobie równych. Pełne aromatu grzybów, pomarańczy czy bakaliowej słodyczy są kwintesencją świątecznych smaków. Aby dodatkowo podkreślić ich charakter, warto zadbać o najlepsze dodatki.

Fot. materiały prasowe

Święta Bożego Narodzenia mają swój charakterystyczny smak i zapach, którego nie sposób pomylić. W niezwykłych aromatach cytrusów czy wybranych przypraw zaczarowane są najpiękniejsze gwiazdkowe wspomnienia. Dlatego podczas rodzinnych spotkań w świątecznym menu bez wątpienia powinny królować potrawy łączące typowe dla tego okresu składniki. Świąteczna rolada z bakaliami, polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami, pyszna pieczona kaczka w pomarańczach z batatami czy też pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy sprawdzą się idealnie podczas uroczystego, bożonarodzeniowego obiadu. W końcu magia przy stole zaczyna się od jedzenia.

Podkreśl smak potraw

Przygotowanie doskonałych, świątecznych potraw nie musi być skomplikowane ani czasochłonne. Aby zachwycić najbliższych i oczarować ich kubki smakowe najważniejsze są dwa składniki - serce oraz odpowiednie dodatki, które pozwolą wznieść się na kulinarne wyżyny. Właściwie dobrana kompozycja ziół oraz przypraw podkreśli niezwykły aromat i smak wszystkich składników. Serwowane podczas świątecznego obiadu potrawy zyskają doskonały i intensywny smak dzięki wysokiej jakości przyprawom inspirowanym naturą - Vegeta Natur. To innowacyjne produkty, bez wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, konserwantów i tłuszczów utwardzonych. Szeroka gama mieszanek przypraw, przyprawa w płynie, a także kostki bulionowe z linii Vegeta Natur sprawdzą się podczas przygotowywania wielu różnorodnych dań z gwiazdkowego menu, podkreślając ich niezwykły charakter.

Świąteczna rolada z bakaliami
Składniki:
• 1 kg schabu
• 100 g suszonych śliwek
• 100 g suszonych moreli
• 100 g orzechów włoskich
• pół kostki miękkiego masła
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego Podravka
• 50 ml oliwy
• 3 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur do mięs
Sposób przygotowania:
Śliwki i morele posiekać na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z pokruszonymi orzechami. Dodać masło, bułkę tartą i wymieszać. Schab naciąć wzdłuż, pośrodku długiego boku na wysokości 1/3, zachowując ok. 2 cm nierozciętego marginesu, rozłożyć jak książkę i naciąć w drugą stronę. Mięso rozbić tłuczkiem. W miseczce wymieszać oliwę, przyprawę Vegeta Natur do mięs i miód. Powstałą marynatą posmarować schab i odstawić go do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie na mięso nałożyć bakaliowy farsz i równomiernie rozprowadzić. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć ciasno folią aluminiową i przełożyć do brytfanki. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Polędwiczka wieprzowa z grzybami i śliwkami
Składniki:
• polędwiczka wieprzowa
• małe ziemniaki
• Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni
• Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
• masło
• tymianek
• rosół wołowy Vegeta Natur
• surowy boczek
• suszone grzyby
• korniszony
• suszone śliwki
• olej
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać wodą i namoczyć. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Korniszony, suszone śliwki i namoczone grzyby pokroić w plasterki. W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołu wołowego Vegeta Natur. Ziemniaki przełożyć do brytfanki i doprawić przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami, następnie piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polędwiczkę pokroić w plastry i doprawić przyprawą Vegeta Natur do duszonego mięsa i pieczeni. Na suchej patelni krótko podsmażyć pokrojony wcześniej boczek, dodać masło, a po jego rozpuszczeniu grzyby, śliwki i korniszony. Wymieszać. Dolać przygotowany bulion wołowy Vegeta Natur, gotować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Polędwiczki przełożyć do sosu, dusić 10-15 minut. Udekorować gałązkami tymianku, serwować z pieczonymi ziemniakami.
Pieczona kaczka w pomarańczach z batatami
Składniki:
• 2 piersi z kaczki
• Vegeta Natur do pieczonej kaczki
• 2 jabłka
• łyżka masła
• 1 pomarańcza
• garść rodzynek
• miód wielokwiatowy Podravka
• 2 bataty
• Vegeta Natur do pieczonych warzyw
Sposób przygotowania:
Piersi kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa. Pierś obrócić i doprawić przyprawą Vegeta Natur do pieczonej kaczki. Obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Jabłka pokroić w ósemki, pomarańcze w kostkę. Na tłuszczu powstałym z wytopienia kaczki podsmażyć kawałki jabłka i pomarańczy. Dodać rodzynki, masło i miód. Piersi kaczki ułożyć w brytfance, dodać owoce z patelni. Na tę samą patelnię dodać pokrojone w łódeczki bataty i posypać przyprawą Vegeta Natur do pieczonych warzyw, podsmażyć. Bataty dodać do brytfanki do pozostałych składników. Piec w 180 stopniach 6-8 minut.
Pieczona dorada z nutą rozmarynu i pomarańczy
Składniki:
• Patroszona dorada
• Vegeta Natur do ryb i owoców morza
• Cytryna
• Rozmaryn
• Pomarańcza
• Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Środek ryby skropić delikatnie sokiem z cytryny, a następnie włożyć gałązkę rozmarynu. Z wierzchu oprószyć przyprawą Vegeta Natur do ryb i owoców morza. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie rybę ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą, a na wierzchu ułożyć 2-3 plastry pomarańczy. Zawinąć szczelnie, umieścić na brytfance i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Serwować z cząstkami pieczonej pomarańczy lub cytryny oraz sałatą.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 329

15 min
4
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0