Tych produktów nie jedz przed snem

Aby organizm mógł sprawnie funkcjonować, potrzebny nam jest zdrowy i odpowiednio długi sen. Jednak nocna regeneracja może zostać zakłócona przez to, co jemy wieczorem. Oto kilka produktów, które powinniśmy szerokim łukiem omijać w porze kolacji.

Specjaliści do spraw żywienia w większości zgadzają się, iż kolacja zjedzona 2-3 godziny przed snem nie powinna zaszkodzić naszej sylwetce, dlatego nie powinniśmy się jej obawiać.

Warto jednak wiedzieć, że istnieją produkty, których absolutnie nie powinniśmy zjadać wieczorem, gdyż w ten sposób zapomnimy o spokojnym śnie i nienagannej sylwetce. Oto niektóre z nich.

1. Rośliny strączkowe

Większość diet zaleca spożywanie sporej ilości warzyw strączkowych, takich jak fasola, bób, groch lub ciecierzyca. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość błonnika, który przyspiesza nasz metabolizm oraz utrzymuje na długo uczucie sytości. Warto jednak pamiętać, aby tego typu produktów nie zjadać przed snem, gdyż mają one właściwości wzdymające, przez co mogą powodować gazy.

 

Wielu z nas lekką ręką dodaje go do wielu potraw, aby nadać im wyrazisty smak oraz aromat. Powinniśmy się jednak powstrzymać przed zjadaniem go tuż przed snem i to nie tylko ze względu na brzydki zapach z ust, który mógłby utrudnić wypoczynek naszemu partnerowi. Zjedzenie czosnku na kolację może nam zgotować naprawdę trudne chwile w nocy, zwłaszcza jeśli mamy wrażliwy żołądek. Wieczór urozmaicony potrawą z czosnkiem to niemal gwarantowana zgaga i niespokojny, przerywany sen.

Mogłoby się wydawać, że miseczka sałatki owocowej to wręcz idealny przepis na lekką i sycącą kolację. Zastanówcie się jednak dwa razy zanim to zrobicie. Owoce zawierają bowiem bardo dużą ilość fruktozy, która napędza nasz mózg do działania. Po takiej przekąsce możecie zapomnieć o spokojnym, regenerującym śnie.

Doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, iż makaron to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie prostej obiadokolacji tuż po powrocie z pracy. Przygotowuje się go bardzo szybko, a pomysły na dania z jego wykorzystaniem niemal nigdy się nie kończą. Jest jednak jedno „ale". Makaron to spora dawka węglowodanów, które zjedzone zbyt późno odłożą się w naszym organizmie jako tłuszcz. Nasze ciało będzie chciało natychmiast przetworzyć je w energię, dlatego po zjedzeniu miseczki makaronu na kolację możemy mieć problemy z zaśnięciem.

 

 

Czerwone mięso jest istotnym składnikiem diety, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Niestety nie mamy dobrych wieści dla mięsożerców, lubiących wieczorem zjeść krwistego steka. Taki sposób odżywiania z pewnością nie zapewni wam zdrowego snu. Po posiłku złożonego w znacznej mierze z czerwonego mięsa, nasz żołądek zostanie zmuszony do wytężonej pracy, a strawienie sporej ilości tłuszczu i białka naprawdę nie jest łatwym zadaniem. W efekcie będziemy czuć się ociężale, a nasz sen mogą przerywać bolesne skurcze żołądka.

Seler naciowy bywa bardzo często polecany jako zdrowa przekąska, stanowiąca doskonałą alternatywę dla czekoladek i chipsów. Faktem jest, że to prawdziwa bomba witaminowa, a jego spożywanie w ciągu dnia może przynieść nam naprawdę sporo korzyści. Zastanówcie się jednak dwa razy zanim zjecie go wieczorem, gdyż warzywo to ma silne działanie moczopędne. Jeśli marzy wam się długi i niczym nieprzerywany sen, poczekajcie ze zjedzeniem selera aż do rana.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22632

30 min
30
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 76

30 min
1
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 113

30 min
1
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 1157

15 min
19

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1