Dania jednogarnkowe

Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju?

Fot. 123RF/Picsel

Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze zielone.

Aby zminimalizować straty, producenci zabezpieczają warzywa różnego rodzaju chemicznymi substancjami, które następnie zjadamy razem z warzywami. Z pewnością dla wielu osób bardzo istotny jest również element patriotyzmu gospodarczego - kupując krajowe produkty, wspieramy lokalnych przedsiębiorców, a tym samym polską gospodarkę.

Jak rozpoznać polskie pomidory?

Nie od dziś wiadomo, że polskie, dojrzewające w słońcu pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli wyrosły w naszym ogródku. Niestety, nie każdy ma ten komfort i czasem musimy zadowolić się pomidorami kupionymi w sklepie. O czym należy pamiętać podczas zakupów? W jaki sposób rozpoznać te warzywa, które wyrosły nad Wisłą?

Jednym z najbardziej oczywistych sposobów jest oczywiście przeanalizowanie etykietki. Powinna ona znajdować się np. na skrzynce w której przechowywane są warzywa lub być naklejona na każdego pomidora z osobna. W okresie letnim nie ma sensu kupować tych, które zostały sprowadzone z daleka i musiały spędzić bardzo dużo czasu w transporcie. Zamiast nich, kupujmy te, które w miejscu „kraj pochodzenia" mają wpisane Polska.

Warto również pamiętać, że zagraniczne pomidory bywają modyfikowane w ten sposób, aby ich kształt i rozmiar był możliwie jak najbardziej zbliżony do „idealnego". Dlatego też większość importowanych pomidorów, jest równa, ma gładką skórkę i niemal idealnie okrągły kształt. Pamiętajmy, że to nie prezencja pomidora odpowiada za jego smak. Oczywiście, wśród krajowych warzyw również znajdziemy te równe i ładne. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinniśmy się wystrzegać kupna tych nieco mniej urodziwych pomidorów.

Podczas zakupów warto zaangażować wszystkie zmysły. Wzrok i węch pomogą nam w odnalezieniu, najsmaczniejszych, polskich pomidorów. Przede wszystkim szukajmy możliwie jak najbardziej intensywnie czerwonych warzyw, gdyż to one smakują najlepiej. Ponadto, pomidory warto powąchać przed zakupem - te gruntowe, mają bardzo intensywny zapach.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

W jaki sposób pomidory wpływają na nasze zdrowie?

Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować nam życie.

Zawarte w nich antyoksydanty (przede wszystkim likopen), opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Dla naukowców najbardziej interesującym jest antynowotworowe działanie likopenu. Udowodniono, iż jego obecność w diecie w znacznym stopniu obniża ryzyko wystąpienia nowotworu przewodu pokarmowego oraz raka prostaty. U osób, które zjadały około 10 pomidorów tygodniowo, ryzyko zachorowania na raka zmalało niemal trzykrotnie.

Jednak na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości pomidorów. Zawarte w nich substancje, chronią nas przed szkodliwymi działaniem promieni UV oraz zdecydowanie poprawiają naszą odporność. Ich spożywanie poleca się również cukrzykom, osobom z podwyższonym ciśnieniem oraz kobietom, przechodzącym menopauzę. Udowodniono, iż zjadanie przynajmniej jednego pomidora dziennie, zdecydowanie łagodzi dolegliwości z nimi związane. Co więcej, dowiedziono również, że pomidory wyjątkowo służą osobom odchudzającym się oraz tym, które zmagają się z problemami skórnymi. Zawarte w nich witaminy, zadziałają równie dobrze, co bardzo drogie kosmetyki, sprawiając, że nasza skóra będzie gładka, a włosy i paznokcie mocne.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 141

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1568

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 296

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8