Fot. 123RF/Picsel
Chociaż wciąż cieszymy się latem, jesień zbliża się nieubłaganie. Wraz z nią, na naszych stołach pojawią się najróżniejsze potrawy z dyni. Czy wiedzieliście o tym, że to niepozorne warzywo ma wyjątkowo pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, chroniąc go przed poważnymi chorobami. Co bardzo ważne, odżywcze substancje kryją się nie tylko w miąższu, ale również w pestkach dyni. Starajcie się zawsze je zachować, gdyż ich właściwości są zaskakujące.
1. Pestki dyni pomagają na serce i obniżają cholesterol
Zawarte w pestkach dyni (oraz w np. orzechach) fitosterole mają podobną budowę do cząsteczek cholesterolu. Warto jednak wiedzieć, że działają na nas inaczej - roślinne sterole zmniejszają wchłanianie i obniżają poziom cholesterolu. Tym samym mogą uchronić nas przed chorobami serca oraz układu krążenia.
Istnieją badania, które potwierdzają, że zawarty w pestkach dyni tryptofan - niezbędny aminokwas, obecny także w białku jajka, spirulinie, dorszu, soi czy parmezanie - może wspomagać terapię antydepresyjną. Naukowcy tłumaczą to faktem, że jest on prekursorem m.in. serotoniny, tak zwanego "hormonu szczęścia". Jednak nie wszystkie badania potwierdzają skuteczność tryptofanu.
Dieta bogata w pestki dyni obniża ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, piersi i płuc. Najlepiej działa oczywiście w połączeniu z jedzeniem warzyw i owoców oraz regularną aktywnością fizyczną.