Orzechy na pamięć

Orzechom włoskim przypisuje się niebagatelny wpływ na intelekt. I słusznie! Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Fot. 123RF/Picsel

Orzechy włoskie znali już i starożytni Rzymianie i Grecy. Ponoć są o nich wzmianki w Biblii -  miał je uprawiać sam król Salomon, znany skądinąd właśnie z mądrości.

W Europie drzewa orzechowe rozprzestrzeniły się dzięki Rzymianom, a do Ameryki trafiły za sprawą franciszkanów. Obecnie uprawia się je w wielu krajach Europy i Azji, w Ameryce Północnej i Południowej, a nawet w Australii. Cenione są zarówno za owoce i olej, jak i za znakomite drewno wykorzystywane do produkcji mebli.


Salomonowa mądrość

Czy dzięki orzechom włoskim możemy faktycznie stać się mądrzejsi? Zawarta w nich witamina A i C oraz liczne minerały pobudzają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i koncentrację. Lecznicze właściwości orzechów doceniono już wiele wieków temu, gdy drzewa orzechowe traktowano jako obiekty sakralne oraz symbol płodności. Zielone

owoce miały zwiększać potencję, a przygotowywane z nich nalewki były często stosowanym lekiem na dolegliwości żołądkowe. I do dziś na niestrawność wychylamy... kieliszeczek orzechówki.

Na tym jednak nie kończą się zalety orzechów. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, antyoksydantów i fitosteroli, zapobiegają one nowotworom - rakowi piersi oraz rakowi prostaty. Ponadto spożywanie orzechów obniża ryzyko rozwoju miażdżycy. I nawet jeśli nie uda nam się dorównać Salomonowi mądrością, to na jedzeniu orzechów na pewno skorzystamy.


Orzechy nie tylko na słodko

Najsłynniejszym deserem produkowanym z orzechów włoskich jest baklava, powszechna w kuchni tureckiej, bałkańskiej i arabskiej, składająca się z kilku warstw ciasta filo przekładanych orzechami słodzonymi cukrem lub miodem. Tak przygotowane ciasto zapieka się, a następnie kroi na kawałki.

To wyjątkowo słodki deser, który przygotowywany jest w różnych wariantach, zależnie od regionu. W Bośni obfituje w orzechowe nadzienie, w Iranie podaje się go po pokropieniu wodą różaną, a w Afganistanie posypuje siekanymi pistacjami.
Orzechy włoskie często trafiają do ciast i deserów, ale doskonale sprawdzają się także w wytrawnych odsłonach. Świetnie komponują się z sałatkami na bazie rukoli, cukinii czy bakłażana, a także z serami pleśniowymi.

Posiekane i uprażone na patelni orzechy włoskie to doskonały dodatek do sałatek i makaronów. Dobrze smakują też na pizzy, z kurczakiem czy krewetkami.

Warto też wzbogacić orzechami śniadanie, dodając je do owsianki lub płatków kukurydzianych. Takie śniadanie doda nam energii na cały, długi dzień!

Zobacz najlepsze przepisy z orzechami w roli głównej!


Na słodko najlepsze laskowe. Kliknij!<


Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19