Papryka - 3 najdziwniejsze fakty

Znamy wiele jej odmian. Może być słodka lub ostra - tak ostra, że lepiej nie dotykać jej bez rękawiczek. Zobaczcie, czym może nas zaskoczyć zwykła papryka!

Jakie właściwości ma papryka? Fot. 123RF.COM/PICSEL


1. Ma więcej witaminy C niż cytryna

Szklanka świeżej, czerwonej, słodkiej papryki zapewnia ponad 150 proc. dziennej dawki witaminy C. Jest jej więcej niż w pomidorach i w cytrynie, a jej zawartość rośnie do 50 dni po zaowocowaniu (owoce papryki dojrzewają około 8 tygodni), później gwałtownie spada. Warto zapamiętać przed sezonem przeziębieniowym!


10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!

10 szokujących faktów o jedzeniu. Kliknij!


2. Te ostre zawierają substancję zabijającą komórki nowotworowe

W badaniach przeprowadzonych na Uniwersytecie Nottingham wykazano, że kapsaicyna - substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczek chili, takich jak jalapeno, piri-piri, tabasco czy cayenne - pobudza komórki nowotworu do "samobójstwa" (w medycynie nazywanego "apoptozą"). Na razie wiadomo, że dzieje się tak w przypadku raka prostata.


Książka kucharska: 20 przepisów na paprykę. Kliknij!


Kapsaicyna w zbyt dużych dawkach jest toksyczna, a nawet może doprowadzić do śmierci, dlatego nie można jej kupić jako ostrej przyprawy w sklepie i nie należy jej nadużywać. Jest niewskazana dla osób uskarżających się na choroby układu pokarmowego. Stosuje się ją w niektórych gazach pieprzowych, ale także i lekach przeciwbólowych na migrenę, reumatoidalne zapalenie stawów czy zapalenie zatok oraz środkach rozgrzewających stawy i mięśnie.

Tej substancji nie zawierają zwykłe, słodkie papryki.

 


3. Czerwona jest najzdrowsza

Czerwona papryka zawiera barwnik o nazwie likopen. Jest on jednym z najsilniejszych antyoksydantów, które "wymiatają" wolne rodniki. Ilość karotenu - innego barwnika, obecnego też w marchewce - w czerwonej papryce jest 9 razy większa niż w zielonej. A poziom witaminy C jest dwukrotnie wyższy. Także żółta papryka ma mniej wartości odżywczych niż czerwona.

Ale do jedzenia polecamy wszystkie kolory!

 

 

Przeczytaj też o właściwościach: Ogórków | Bobu | Jabłek | Moreli | Szpinaku | Bakłażanów

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane w artykule znajdziesz tutaj.

1
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z sałaty lodowej

Dzisiaj bardzo szybka, prosta sałatka. Bardzo dobra jako dodatek do obiadu lu...

Odsłon: 306

15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

0
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

0
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

0
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

2