Pasję do świąt mamy w naturze - świąteczne propozycje Hortex

Nim nadejdą święta i zasiądziemy wraz z rodziną do stołu z pełnym zaangażowaniem przygotowujemy tradycyjne potrawy.

Fot. 123RF/Picsel

W te wyjątkowe dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań staną się także mrożone warzywa i owoce. Zupa grzybowa Hortex idealnie pasuje na świąteczny stół. Włoszczyzna w paski ułatwi przygotowanie pysznej ryby po grecku, a Kapuśniak Hortex stanie się doskonałą bazą do farszu kulebiaka. Śliwki bez pestek Hortex świetnie pasują do ciast, smakowicie połączą się także ze śledziem w słodkiej zalewie.

 

BARSZCZYK CZERWONY

Bardziej wyrazisty smak Barszczyku Czerwonego Hortex osiągniemy wciskając ząbek czosnku, dodając kilka kropli cytryny i szczyptę majeranku. Podgrzany i pięknie podany stanowi gotową potrawę wigilijną. Doskonale smakuje z uszkami i świątecznymi pasztecikami.

 

ZUPA GRZYBOWA Z OLIWĄ TRUFLOWĄ

  • Włoszczyzna paski Hortex - 1 opakowanie
  • Zupa grzybowa Hortex - 1 opakowanie
  • 1 l bulionu np. grzybowego
  • 200 g pieczarek
  • 50 ml śmietany 30%
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 40 ml oliwy truflowej
  • 2 białe cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 g szafranu
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Pieczarki oczyść i pokrój na ćwiartki. Cebule pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju na złoty kolor i przełóż do garnka. To samo zrób z włoszczyzną, zupą grzybową i pieczarkami. Wszystkie podsmażone składniki przełóż do jednego garnka i zalej bulionem. Na patelnię, na której smażone były warzywa wlej wino, wsyp szafran i szybko zagotuj i odstaw. Do garnka z bulionem dodaj śmietanę i zaparzony w winie szafran, całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dolej oliwę truflową. Zupę podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem.

 

RYBA PO GRECKU

  • Włoszczyzna paski Hortex - 1 opakowanie
  • 500 g ulubionej ryby morskiej (filety)
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone filety posól, skrop sokiem z cytryny i odstaw. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojone w kostkę cebule, dodaj włoszczyznę i przyprawy, a następnie koncentrat pomidorowy i cukier. Duś wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 10 minut.

W tym czasie rybę obtocz w rozmąconym jajku i mące i usmaż z dwóch stron na kolor złoty. Potem ułóż ją na półmisku, przykryj warzywami i odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

 

KULEBIAK Z KAPUŚNIAKIEM

  • Kapuśniak z kiszonej kapusty Hortex - 1 opakowanie
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

Grzyby namocz w ciepłej wodzie. Odcedź płyn (zachowaj płyn), a grzyby drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż grzyby, dodaj kapuśniak i chwilę smaż, podlewając od czasu do czasu wodą z moczenia grzybów. Całość duś do miękkości. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Ciasto francuskie rozłóż i na środku ciasta ułóż przestudzony farsz. Zwiń brzegi ciasta (jeśli chcemy bardziej dekoracyjną wersję można brzegi naciąć w równe paski i zawijać na zmianę tworząc warkocz).

Zwinięty kulebiak posmaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, posyp kminkiem i piecz około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.

 

ŚLEDZIK ZE ŚLIWKAMI

  • Śliwki bez pestek Hortex - 1 opakowanie
  • 5 filetów śledziowych
  • 4 duże cebule
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g rodzynek
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu

Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na oleju. Potem dodaj do niej śliwki pokrojone w ósemki oraz miód i smaż, aż się skarmelizuje (śliwki powinny zostać twarde i nie rozpadać się). Po tym czasie wrzuć na patelnię namoczone i odcedzone rodzynki, wlej sok z połowy cytryny i dodaj koncentrat. Otrzymany w ten sposób farsz duś jeszcze chwilę, po czym odstaw do wystudzenia. Tymczasem filety śledziowe namocz w zimnej wodzie ok. 1,5 godziny, wypłucz, osusz i pokrój na kawałki. W szklanym naczyniu układaj warstwę śledzi i warstwę farszu śliwkowego. Całość zostaw w lodówce mniej więcej na dobę.

 

SERNIK Z MUSEM ŚLIWKOWYM

Spód:

  • 250 g kruchych ciasteczek kakaowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z całej pomarańczy

Mus śliwkowy:

  • Śliwki bez pestek Hortex - 2 opakowania
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 5-6 łyżek likieru amaretto (lub wody)
  • 1 cukier wanilinowy

Ciasteczka rozkrusz, wymieszaj z cynamonem i roztopionym masłem, a następnie wyłóż je na spód okrągłej formy i uklep.

Ser, cukier i mąkę zmiksuj. Następnie dodawaj kolejno po jednym jajku i skórkę startą z pomarańczy. Masę wylej na wcześniej przygotowany spód i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejnych 30 minut. Kiedy ciasto będzie już ścięte, wyjmij je i ostudź.

Połowę śliwek ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz ok. 30 minut. Po tym czasie śliwki wyjmij z piekarnika i pokrój na mniejsze kawałki. Resztę śliwek zmiksuj blenderem na mus i połącz z upieczonymi śliwkami i cukrem wanilinowym. Do garnuszka wlej likier amaretto lekko go podgrzej, dodaj żelatynę i wymieszaj, a następnie odstaw na 10-15 minut do ostygnięcia. Następnie delikatnie, na małym, ogniu ponownie podgrzej żelatynę z amaretto, ciągle mieszaj i uważaj na to, by jej nie zagotować. Dodawaj po łyżce zmiksowane śliwki za każdym razem mieszając.

Śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubij na sztywną pianę, dodając mus śliwkowy, po czym wyłóż na masę serową. Całość wstaw do lodówki mniej więcej na 3 godziny.

Całość można udekorować prażonymi orzechami laskowym, kakao, cukrem pudrem, cynamonem lub roztopioną ciemną czekoladą.

Podziel się swoim przepisem i wygraj fantastyczne nagrody

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 34483

60 min
39
Dania główne Warzywne klopsy mielone

Dzisiaj warzywne klopsy mielone czyli mielone mięso z dużą ilością warzyw. Pr...

Odsłon: 620

15 min
8
Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 174

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

7