Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szybkie i niezwykle lubiane danie obiadowe, które nie wymaga czasochłonnego stania w kuchni. Smakuje wybornie i jest bardzo aromatyczna dzięki zawartości parmezanu i przypraw. Na taką zapiekankę skusi się niejeden niejadek.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5380
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1727
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5273
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1775
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5380
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1727
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5273
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1775
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i pokrój je w plasterki o grubości ok. 5 mm. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż do momentu, aż tłuszcz całkowicie się nie wytopi. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż wszystko razem do momentu zezłocenia się cebulki i przyrumienienia boczku.
W garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Intensywnie mieszaj, robiąc zasmażkę. Kiedy mąka zacznie przyjemnie pachnieć, wlej mleko. Gotuj do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Do osobnej miski wbij jajka i lekko je rozbełtaj. Bardzo niewielkim strumieniem wlewaj do nich gorące mleko, cały czas miksując. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy, posiekany rozmaryn oraz starty na drobnych oczkach parmezan.
Formę do zapiekanki wysmaruj masłem. Kładź na niej na przemian: ściśle przylegającą warstwę ziemniaków i garść boczku oraz cebuli. Układaj zapiekankę do wykończenia składników, ale ostatnią warstwą powinien być boczek.
Całość zalej równomiernie przygotowaną masą jajeczną. Piekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem piecz przez ok. 40 minut be przykrycia. Podawaj danie udekorowane gałązką rozmarynu.