Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywna wersja tradycyjnego, włoskiego deseru - tiramisu z malinami. Sam proces przygotowania z pewnością nie zajmie Wam dużo czasu. Przed podaniem należy go wstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Można przygotować go w większym naczyniu żaroodpornym lub w szklankach, bądź pucharkach jako mono porcje.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3344
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 86
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 824
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 83
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3344
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 86
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 824
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 83
Składniki
Zagotuj wodę, kawę rozpuszczalną przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Składniki wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do przestudzonej kawy dodaj likier amaretto.
Połowę malin przesyp do rondelka, zasyp dwoma łyżkami cukru i podsmaż na wolnym ogniu. W szklance połącz skrobię ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Gotową mieszankę przelej do malin. Całość podgrzewaj do zgęstnienia, nie zapominaj o mieszaniu.
Frużelinę malinową odstaw do przestygnięcia.
W misce utrzyj żółtka z cukrem na lekką, puszystą masę. Następnie dodaj mascarpone i słodką śmietankę. Składniki miksuj do momentu uzyskania gęstego kremu.
W osobnej misce ubij białka na puszystą masę. Ubitą pianę z białek połącz z kremem przy pomocy szpatułki.
Na spód naczynia ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Polej biszkopty odrobiną kawy z amaretto. Następnie na nasączone biszkopty wyłóż połowę frużeliny i 1/3 kremu.
Krem przykryj drugą warstwą biszkoptów, nasącz je kawą z likierem i przykryj drugą częścią frużeliny oraz kremem śmietankowym. Na koniec ułóż trzecią warstwę biszkoptów, namocz je kawą z amaretto i przykryj pozostałą częścią kremu śmietankowego. Tiramisu oprósz kakao. Następnie udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem.
Malinowe tiramisu przed podaniem wstaw na minimum kilka godzin do lodówki.