Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, efektownie wyglądające i łatwe w przygotowaniu. Uproszczona forma klasycznego włoskiego deseru.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8645
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8645
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Składniki
Rozpoczynamy od parzenia mocnej czarnej kawy, zalewając ⅔ kubka. Zostawiamy do wystygnięcia. Masę zaczynamy od ubicia na sztywno śmietanki kremówki. Miksując stopniowo dodajemy 2 łyżki cukru pudru, następnie serek mascarpone. Gotowy krem chowamy na chwilę do lodówki. Do wcześniej zaparzonej i przestudzonej kawy wlewamy kieliszek likieru amaretto.
Biszkopty przekrawamy na połówki, żeby łatwiej później zmieścić je w pucharkach. Maczamy biszkopty w kawie z amaretto i układamy na dnie pucharków. Na biszkopty wykładamy porcję schłodzonego kremu, posypujemy gorzkim kakao. Następnie powtarzamy warstwy: namoczone biszkopty, krem, kakao, aż do skończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być krem - Uwaga! Nie posypujemy go kakao!
Gotowe pucharki z Tiramisu wstawić do lodówki na minimum godzinę. (Jeżeli mamy mało czasu na leżakowanie deseru w lodówce, mocniej nasączamy biszkopty.) Przed samym podaniem posypać wierzch kakao/ startą czekoladą i udekorować kawałkami czekolady lub migdałami. Smacznego!