Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały ci resztki bigosu? A może masz ochotę zaskoczyć gości pyszną i wyjątkowo smaczną przekąską? Przygotuj bigosiki - doskonałą alternatywę dla pasztecików i innych słonych smakołyków Pamiętaj jednak, aby zrobić ich więcej, bo błyskawicznie znikają z talerzy.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 931
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 296
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2670
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 931
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 296
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2670
Składniki
Rozpocznij od przygotowania zaczynu na ciasto. Do dużej miski wlej wodę, a następnie dodaj do niej cukier, olej i rozkruszone drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby drożdże całkowicie się rozpuściły. Odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodaj do zaczynu sól i mąkę. Wymieszaj do połączenia się wszystkich składników, a następnie wyrabiaj przez około 8-9 minut. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem.
Wyrobione ciasto powinno być jednolite, błyszczące i elastyczne. Odstaw je do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podziel na około 10-12 kulek (ich ilość zależy od tego jak duże bigosiki chcesz przygotować - im więcej kulek, tym będą mniejsze). Każdą z kulek rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm - w razie potrzeby podsyp je mąką. Na środku każdego z placka wyłóż porcję bigosu. Sklej brzegi ciasta, szczypiąc je, tak aby powstała ładna falbanka.
Bigosiki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je cienką warstwą rozkłóconego jajka. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Dla urozmaicenia smaku możesz posypać je także sezamem, słonecznikiem lub innymi ziarnami. Podawaj na ciepło lub na zimno.