Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten biszkopt z jabłkami zdecydowanie warto przyrządzić, zwłaszcza jeśli cenisz sobie szybkość i minimalny wysiłek przy pewnym i pysznym efekcie. To idealne ciasto last minute, które sprawdzi się, gdy niespodziewanie odwiedzą cię goście lub potrzebujesz prostego, ale smacznego deseru na co dzień. Jest doskonałe na jesienne i zimowe popołudnia do kawy, ponieważ jabłka nadają mu rozgrzewającego aromatu, a owoce te są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok. Ciasto jest też idealnym sposobem na spędzenie czasu z dziećmi - wszystkie składniki wystarczy wrzucić do miski i wymieszać!
Najlepsze są jabłka twarde, lekko kwaskowe, które nie rozpadną się całkowicie podczas pieczenia i zrównoważą słodycz ciasta. Świetnie sprawdzą się odmiany takie jak Szara Reneta, Lobo, Antonówka lub Jonagold. Unikaj jabłek bardzo miękkich i mączystych, takich jak Sztetyny lub stare Renety.
W przeciwieństwie do klasycznego biszkoptu z 4 jaj, w tym przepisie nie ubija się osobno piany, ale miesza wszystkie składniki razem, polegając na proszku do pieczenia i napowietrzeniu jajek podczas miksowania. Dlatego należy dość długo mieszać jajka z cukrem, aż powstanie jasna i puszysta masa, użyj przesianej mąki i wysokiej jakości proszku do pieczenia. Po połączeniu wszystkich składników miksuj całość tylko do połączenia - możesz też wymieszać wszystko łyżką.
Mąka ziemniaczana jest w tym przepisie niezwykle ważna, ponieważ zapewnia ciastu delikatności i kruchości. Mieszanka mąki pszennej i ziemniaczanej to sekret lekkości biszkoptu. Jeśli użyjesz tylko pszennej, całość będzie bardziej gumowata i zwarta. Jeśli nie masz ziemniaczanej, możesz ją zastąpić skrobią kukurydzianą, ryżową lub kokosową, a w ostateczności również pszenną, ale z pewnością nie będzie to już tak puszyste ciasto jak pierwotnie.
Jabłka opadają, ponieważ są cięższe od ciasta. Aby temu zapobiec, pokrój owoce na mniejsze kawałki lub cieńsze plastry. Możesz także lekko obsypać je mąką przed ułożeniem na wierzchu. Kluczowe jest, aby ciasto było jak najlżejsze i najbardziej napowietrzone poprzez długie miksowanie jajek z cukrem, aby lepiej utrzymało ciężar owoców. Nie jest konieczne obieranie jabłek - skórka nadaje całości ciekawej tekstury i jest źródłem błonnika. Jeśli jednak wolisz ciasto o gładszej konsystencji, możesz je obrać.
Do tego ciasta świetnie pasują przyprawy korzenne, które przyjemnie rozgrzewają i wzmacniają aromat całości. Cynamon świetnie komponuje się z jabłkami i nadaje mu smaku znanego z szarlotki. Możesz dodać 1/2-1 łyżeczkę przyprawy bezpośrednio do mieszanki mąk. Sprawdzi się też odrobina mielonego imbiru lub gałki muszkatołowej. Aby uatrakcyjnić ciasto, możesz dodać posiekane orzechy włoskie, migdały lub płatki kokosowe. Dodaj je do ciasta wraz z mąką lub posyp nimi wierzch ciasta i posyp delikatnie cukrem. Innym rozwiązaniem jest dodanie rodzynek namoczonych wcześniej w rumie.
Biszkopt z owocami powinien być miękki i rozpływający się w ustach. Jeśli wyszedł suchy i twardy, najprawdopodobniej zbyt długo piekł się w piecu. Temperatura mogła być też zbyt wysoka - ten rodzaj ciasta jest bardzo wrażliwy na zmiany otoczenia i zbyt wysoką ciepłotę. Sprawdzaj patyczkiem gotowość już na 5 minut przed planowanym końcem pieczenia i wyciągnij je od razu, kiedy ten będzie całkowicie czysty. Pamiętaj o całkowitym ostudzeniu przed krojeniem!
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 779
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1618
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6132
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8941
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 779
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1618
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6132
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8941
Składniki
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Składniki ponownie łączymy przy użyciu miksera.
Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia. Na górze ciasta układamy ćwiartki jabłek.
Biszkopt z jabłkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.