Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chlebek który zawsze wychodzi zapraszam jak robię
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 651
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 48
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 205
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 78
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 651
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 48
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 205
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 78
Składniki
Obie maki wsypuje do miski dodaje sól i zakwas ,następnie w ciepłej wodzie rozpuszczam drodze wlewam do miski dodaje olej i zagniatam miękkie ciasto w rzazie potrzeby podsypuje mąką pszenna .
Gotowe ciasto odstawiam cieple miejsce do wyrośnięcia przykrywam ścierką na 2 godziny ma podwoić swoją objętość .Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam dziele na 2 części gdy klei sie do rak delikatnie podsypuje mąką. Nakładam do blaszek wysmarowanych wcześniej olejem równam smaruje wodą by skórka była chrupiąca i posypuje makiem i kminkiem lub sezamem i zostawiam na 0,5 godziny w blaszkach by ciasto podrosło chlebek można naciąć ale nie koniecznie .
Wyrośnięte w blaszkach chleby wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę na środkowej półce bez termo obiegu 1,10 minut. Upieczony chleb wyciągam z blaszki kładę na boku lub kratce i czekam aż ostygnie .Po dokładne wykonanie zapraszam na film