Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marzy Ci się oryginalne, wilgotne ciasto czekoladowe? Jak wiadomo, ani czekolada, ani kakao wilgotne nie są, więc jeśli chcesz uzyskać soczysty, rozpływający się w ustach miąższ, musisz osiągnąć to z użyciem innych składników. A gdyby tak upiec tradycyjny, hawajski chlebek bananowy (nie oszukujmy się – to ciasto!) i dodać do niego tabliczkę ulubionej czekolady? Spróbuj koniecznie! Bananowiec to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, wyjątkowo smaczne ciasto, które nie traci na świeżości ani wilgotności przez wiele dni… Oczywiście nie licz na to, że uchowa się w twoim domu aż tak długo – jest tak pyszny, że „znika w oczach”. W czekoladowym wariancie nabiera nowego charakteru. Z pewnością stanie się ulubionym deserem całej twojej rodziny.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 702
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 552
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 904
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 702
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 552
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4124
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 904
Składniki
Formę keksową o wymiarach około 30x10 cm natłuść masłem i przyprósz mąką lub bułką tartą.
Produkty sypkie – mąkę, sól, sodę – wymieszaj w misce.
W osobnej misce utrzyj cukier z jajkami (w temperaturze pokojowej). Połącz je z olejem.
Rozgnieć obrane ze skórki banany na purée (możesz zblendować).
Posiekaj czekoladę na nieduże kawałki.
Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Przelej ciasto do keksówki i wstaw na środkowy poziom rozgrzanego do 175°C piekarnika. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka).