Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto smakuje wyśmienicie. Jest trochę przy nim pracy ale efekt końcowy wart poświęcenia. Ciasto pochodzi z książki " Przepisy siostry Anastazji". Koleżanka zrobiła to ciasto na komunię córki. Ja powieliłam na niedzielę. Biszkopt różowy niestety nie wyszedł tak intensywny jak w przepisie siostry, pomimo iż dodałam trochę barwnika czerwonego. Ale i tak ciasto jest pyszne.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3775
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3775
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Składniki
Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, chwilę smażyć, wsypać galaretki, wymieszać. Jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystygnięcia. Biszkopty: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i kolejno żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Dużą blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w temp. 160 stopni około 30 - 40 minut. W taki sam sposób zrobić biszkopt różowy, tylko do mąki dodać czerwony kisiel oraz trochę czerwonego barwnika. Po wyjęciu biszkoptów z piekarnika, rzucić blaszkę z ciastem o podłogę. Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 10-15 minut ( u mnie w 180 stopniach). Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodając cukier puder i tężejącą galaretkę. Jeżeli śmietana będzie słabo się ubijać dodać 1 śmietan fix.
Przełożenia ciasta: Biszkopt różowy, masa jabłkowa, biszkopt jasny, bita śmietana, ciasto kokosowe. Wierzch można dowolnie udekorować. Ja rozpuściłam 100 gram gorzkiej czekolady i za pomocą szprycy udekorowałam ciasto w paseczki.
Uwagi: Do biszkoptów i ciasta kokosowego użyłam blaszki o wymiarach 21 x 36 cm. Biszkopty bardzo wyrastają, więc przekroiłam każdy na pół. Dwie połówki ( biszkopt jasny i różowy) zamroziłam i użyłam za kilka dni ponownie dorabiając mus jabłkowy, bitą śmietanę i ciasto kokosowe. Jeżeli użyjemy większej blachy do biszkoptów, ciasto kokosowe pieczemy w podanej, a biszkopty przycinamy. Niestety z ciasta kokosowego zostają żółtka, które można dowolnie wykorzystać. Syn jako młody kucharz dodał je do omletów :-).