
Nie znaleziono kucharzy spełniających kryteria wyszukiwania.
27 maja 2010
Dziękuję Wam - tak też zrobiłam - ciasto wstawiłam do ciepłego ale nie rozgrzanego całkiem piekarnika - wyrosło i upiekło się wspaniale. Moje pierwsze ciasto drożdżowe z posypką :))
29 lipca 2012
może ktoś mi pomoże -każde moje ciasto drożdżowe kończy się zakalcem albo opada po wyjęciu z piekarnika,nie wiem co robię źle.Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych drożdży,świeże trudno tu dostać.Pozdrawiam.
15 lipca 2010
Moje przygody z ciastem drożdżowym zawsze koncza sie wielkim obżarstwem :-) i szczerze mówiąc to nigdy nie zdarzył mi się zakalec. Uwielbiam ciasto drożdżowe i mam nadzieje ze moje wskazówki chociaż odrobinę Tobie pomogą.
Zawsze wykorzystuje świeże drożdże, które przechowuje w lodowce. Ważne jest aby wszystkie składnik wyjąc wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Rozczyn robię w ciepłym mleku - nie może być za gorące bo drożdże nie urosną. Na czas rośnięcia ciasto trzeba przykryć i odstawić w cieple miejsce. Czasami aby "pomoc" ciastu ustawiam je na garnku z ciepłą woda. Piekę w temperaturze 180st przez ok 30 minut (duza blaszka z piekarnika, ciasto z owocami).
A tutaj przepis na moje ulubione ciacho drożdżowe z kruszonka: http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=176
Powodzenia i Smacznego!!! :-)
Na skróty