Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślankowiec z owocami to niezwykle proste w wykonaniu, niezawodne ciasto. Składniki możesz połączyć nawet bez użycia miksera (z pomocą trzepaczki). Ciasto jest wilgotne i na długo zachowuje świeżość. Upiecz je z ulubionymi owocami sezonowymi! Poniżej znajdziesz przepis na stosunkowo niewielką porcję – idealną dla pary. Jeśli chcesz poczęstować maślankowcem gości, podwój ilość składników i użyj formy o wymiarach 20x30 cm.
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 263
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 985
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 270
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 263
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 985
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 270
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubij całe jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, maślankę i wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Następnie dodaj sypkie składniki i wymieszaj ciasto łyżką tak, by uzyskało jednolitą konsystencję.
Przygotuj keksówkę o długości 30 cm. Natłuść ją i oprósz mąką lub bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż owoce, np. śliwki. Jeśli wybierzesz owoce bardzo soczyste, przed wyłożeniem na ciasto oprósz je niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Dzięki temu nie puszczą soku.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkowy poziom. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Gdy maślankowiec z owocami wystygnie, posyp go cukrem pudrem.