Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnie moje zbiory tegorocznych aronii przeznaczyłam na dżem. Połączyłam ją pół na pół z jabłkami, bo aronia była już tak lekko pomarszczona. Wyszedł przepyszny dżem, delikatny, niezbyt słodki, idealny do naleśników, racuchów, jak również na kanapkę z masłem lub w nie co wytrawnej wersji jako dodatek do pasztetów (moja ulubiona wersja).
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1021
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4660
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1317
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1021
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4660
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1317
Składniki
Aronię dokładnie płuczemy, a obrane jabłka kroimy w ćwiartki.
Tak przygotowane owoce blendujemy na gładką masę (ja użyłam w tym celu miksera do koktajli).
Pektynę mieszamy z 1 szklanką cukru.
Zmiksowane owoce doprowadzamy do wrzenia w garnku z grubym dnem. Dodajemy do nich pektynę z cukrem i gotujemy na średnim ogniu tak około 5 minut cały czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy resztę cukru. Dalej gotujemy cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
Tak przygotowany dżem przelewamy do wyparzonych słoików.
Zakręcamy i pasteryzujemy je około 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem na około 15 minut. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-Dd