Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Salceson to nie tylko swojska wędlina, ale także nazwa ciekawego wizualnie ciasta. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wiele składników, dlatego jest bardzo proste do zrobienia.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Białka oddziel od żółtek i umieść je w wysokim naczyniu. Wsyp odrobinę soli i zacznij ubijać na wysokich obrotach. Kiedy piana będzie robić się gęsta i sztywna, stopniowo wsypuj cukier. Masa powinna się robić błyszcząca. Wtedy zmniejsz obroty i zacznij dodawać żółtka, jedno po drugim. Mąkę przesiej wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawaj stopniowo do masy, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec wlewaj olej, najlepiej partiami i zmiksuj krótko, aby wszystkie składniki się połączyły.
Teraz przygotuj jabłka. Umyj je, obierz, a następnie usuń gniazda nasienne. Pokrój w średniej wielkości kostkę. Odstaw na chwilę, jeśli puszczą wodę, odlej ją. Posyp je cynamonem i zamieszaj. Do przygotowanego ciasta dodaj jabłka, wymieszaj łyżką. Przygotuj formę keksówkę, wyłóż ją papierem do pieczenia i wylej masę. Piecz przez 180 stopni Celsjusza przez około 40-45 minut.