Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca dyniowa zupa z pulpetami drobiowymi to dobra propozycja na wciąż jeszcze chłodne, wiosenne popołudnia. Pożywne danie może stanowić cały, jednogarnkowy obiad.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Namocz w mleku kajzerkę. Zmiel w maszynce do mięsa filet z kurczaka. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju. Połącz ją z mięsem, posiekaną natką pietruszki, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerką i jajkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w mące i obsmaż krótko na oleju.
Pokrój dynię na mniejsze kawałki (razem ze skórką). Usuń pestki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut (do miękkości dyni). Ostudź upieczoną dynię, oddziel miąższ od skórki i zblenduj na purée razem z pomidorami.
Podsmaż krótko na niewielkiej ilości oleju posiekaną drobno papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir i sproszkowaną paprykę. Zalej uzyskaną pastę mlekiem kokosowym i gotuj przez chwilę. Połącz w garnku mleko z przyprawami, zblendowaną dynię i pomidory. Zagotuj. Dodaj bulion warzywny. Dopraw curry, solą i pieprzem. Do gotującej się zupy włóż pulpeciki. Gotuj jeszcze przez kilka minut.