Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie przepisy, do których często wracamy z sentymentem. Niewątpliwie jednym z nich jest blok czekoladowy. Ten prosty deser, który przygotujemy bez użycia piekarnika, królował na naszych stołach w czasach PRL-u podczas świąt i innych ważnych uroczystości rodzinnych. Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego autorskiego programu "Ewa gotuje" zdradziła, jak sama przygotowuje ten nieziemsko smaczny deser.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24511
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1068
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4391
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1187
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1326
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4369
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 24511
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1068
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4391
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1187
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1326
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4369
Składniki
Do garnka wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy cukier. Składniki podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie do wody z cukrem dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagotowujemy. Następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy do przestudzenia.
Do lekko przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku, połamane orzechy, herbatniki i bakalie. Składniki mieszamy.
Spód formy smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wyścielamy papierem do pieczenia. Masę czekoladową przelewamy do formy.
Blok czekoladowy przed podaniem schładzamy przez minimum 3-4 godziny w lodówce.