Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna propozycja na bezmięsny obiad. Kotlety z gotowanego kalafiora można podać z gotowanymi, młodymi ziemniakami i ulubioną surówką. Z pewnością przypadną do gustu waszym domownikom.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11073
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3491
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1187
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4194
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 368
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11073
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3491
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1187
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4194
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 368
Składniki
Kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy przez około 12-15 minut (do miękkości). Po tym czasie odcedzamy i studzimy.
Przestudzonego kalafiora przekładamy do dużej miski i rozdrabiamy przy użyciu blendera lub tłuczka do ziemniaków. Powinien mieć on jednolitą konsystencję. Kalafiora doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy dymkę pokrojoną w drobną kosteczkę, surowe jajko oraz 4 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy do połączenia składników. Z gotowej masy formujemy kotleciki.
Kotlety z kalafiora obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Kotlety powinny się zarumienić na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kotleciki przekładamy na talerz i serwujemy z gotowanymi ziemniakami oraz surówką.