Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna propozycja na bezmięsny obiad. Kotlety z gotowanego kalafiora można podać z gotowanymi, młodymi ziemniakami i ulubioną surówką. Z pewnością przypadną do gustu waszym domownikom.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95817
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5725
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5727
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 95817
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1909
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5725
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5727
Składniki
Kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy przez około 12-15 minut (do miękkości). Po tym czasie odcedzamy i studzimy.
Przestudzonego kalafiora przekładamy do dużej miski i rozdrabiamy przy użyciu blendera lub tłuczka do ziemniaków. Powinien mieć on jednolitą konsystencję. Kalafiora doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy dymkę pokrojoną w drobną kosteczkę, surowe jajko oraz 4 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy do połączenia składników. Z gotowej masy formujemy kotleciki.
Kotlety z kalafiora obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Kotlety powinny się zarumienić na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kotleciki przekładamy na talerz i serwujemy z gotowanymi ziemniakami oraz surówką.