Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto przywodzi na myśl budzącą się do życia przyrodę - świeża, soczysta zieleń, aż chce się zjeść. A nawet trzeba zjeść, bo temu ciasto trudno się oprzeć. Wiosenne ciasto leśne runo to idealny balans delikatnego ciasta, rozpływającego się w ustach kremu, przełamany lekko kwaśnymi owocami. Warto spróbować, bo wiosenne leśne runo idealnie sprawdzi się również na liście świątecznych czy imprezowych wypieków.
blacha, blender, mikser
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115893
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7892
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2982
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1410
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1251
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115893
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7892
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2982
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1410
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1251
Składniki
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiej przez sitko i wymieszaj. Świeży szpinak zmiksuj blenderem. Jajka zmiksuj z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Masło roztop i wystudź. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo zblendowany szpinak oraz wystudzone masło. Kiedy składniki się połączą, zielną masę połącz z mąką i dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównaj i wstaw do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostaw w nim ciasto, by "odpoczęło"
Gdy ciasto wystygnie, odkrój jego wierzch i pokrusz do miseczki. Spód ciasta nasącz ciasto niezbyt mocną herbatą. Na ciasto nałóż konfiturę z porzeczki lub owoców leśnych. Śmietanę ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem. Dodawaj porcjami śmietankę do sera, delikatnie mieszając. Rozsmaruj krem na całej powierzchni ciasta, wyrównaj, a na wierz daj pokruszone wcześniej kawałki. Pestkami granatu udekoruj wiosenne ciasto leśny mech.