Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Posiadacie winogron i zastanawiacie się, co zrobić z jego nadmiarem? Skorzystajcie z tego przepisu. Jest to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na jego przerobienie. Najcięższym momentem jest przetarcie owoców przez gęste sito - tak aby pozbyć się pestek i skórek owoców. Gotowy dżem możecie wykorzystać jako dodatek do pieczywa, naleśników czy racuchów. Zapraszamy do wspólnego pitraszenia!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 9860
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4313
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 838
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1095
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4055
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 9860
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1011
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4313
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 838
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1095
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4055
Składniki
Ciemny winogron myjemy pod bieżącą wodą. Owoce przebieramy, obrywamy z kiści i przekładamy do garnka z grubym dnem.
Winogron zasypujemy cukrem, gotujemy przez około 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy. W połowie gotowania miażdżymy owoce przy użyciu tłuczka. Czekamy, aż woda odparuje, a nasz dżem zgęstnieje.
Po 40 minutach przecieramy owoce przez gęste cisto, tak aby oddzielić je od pestek i skórek. Przetarty winogron zalewamy sokiem z cytryny. Dżem gotujemy przez kolejne 30 minut.
Gorący dżem z ciemnych winogron przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut. Po tym czasie układamy je do góry dnem na blacie kuchennym i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na drugi dzień znosimy słoiki do spiżarni.