Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Posiadacie winogron i zastanawiacie się, co zrobić z jego nadmiarem? Skorzystajcie z tego przepisu. Jest to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na jego przerobienie. Najcięższym momentem jest przetarcie owoców przez gęste sito - tak aby pozbyć się pestek i skórek owoców. Gotowy dżem możecie wykorzystać jako dodatek do pieczywa, naleśników czy racuchów. Zapraszamy do wspólnego pitraszenia!
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
Ciemny winogron myjemy pod bieżącą wodą. Owoce przebieramy, obrywamy z kiści i przekładamy do garnka z grubym dnem.
Winogron zasypujemy cukrem, gotujemy przez około 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy. W połowie gotowania miażdżymy owoce przy użyciu tłuczka. Czekamy, aż woda odparuje, a nasz dżem zgęstnieje.
Po 40 minutach przecieramy owoce przez gęste cisto, tak aby oddzielić je od pestek i skórek. Przetarty winogron zalewamy sokiem z cytryny. Dżem gotujemy przez kolejne 30 minut.
Gorący dżem z ciemnych winogron przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut. Po tym czasie układamy je do góry dnem na blacie kuchennym i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na drugi dzień znosimy słoiki do spiżarni.