Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z dyni na słono będą ciekawą alternatywą dla popularnych placków ziemniaczanych lub wytrawnych naleśników. To idealny, sezonowy obiad, który przygotujesz bez większego wysiłku.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 41
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2249
Polecam.
Odsłon: 433
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 642
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1982
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 41
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2249
Polecam.
Odsłon: 433
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 642
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1982
Składniki
Przygotowany wcześniej miąższ z dyni musisz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie rozbij jajka. Oddziel żółtko od białka. Nie wyrzucaj białka, ponieważ będzie Ci również potrzebne. Żółtka wrzuć do osobnej miski, dodaj masło i ucieraj składniki, do momentu aż zbieleją. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj je, aż powstanie sztywna piana. Możesz to sprawdzić, przewracając miskę do góry dnem. Jeśli zawartość pozostanie na swoim miejscu, nie będzie spływać, to znaczy, że białka są już gotowe.
Startą dynie dodaj do żółtek, następnie wsyp mąkę i dorzuć imbir. Nie zapomnij o przyprawach. Na sam koniec do całości dodaj pianę z białek, wszystko delikatnie wymieszaj. Uważaj, aby podczas mieszania nie opadła masa. Weź łyżkę i wyjmuj z miski porcje ciasta, nakładając je na rozgrzaną patelnie. Pamiętaj, aby wcześniej wylać na nią olej. Kiedy jedna strona się zetnie, przewróć placek na drugą i dosmażaj.
Gotowe placki wyłóż na talerz. Możesz podawać je z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, grzybowym lub same wedle własnego uznania. Placki można również udekorować koperkiem, jadalnymi kwiatami lub innymi ziołami. Danie podawaj delikatnie przestudzone.