Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam się podzielić przepisem na pyszny chlebek, który swoją świeżość utrzymuje przez kilka dni. Chlebek jest puszysty, mięciutki o kruchej skórce, a przepis jest nieskomplikowany, szybki i prosty. Chlebek na pyszne śniadanko w domu, do pracy ,szkoły i na różne wycieczki.
foremka, miska, ściereczka,
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1268
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1268
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy suche składniki i mieszamy. Następnie dodajemy ciepłą lecz nie gorącą wodę , dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie słonecznik), wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut, aby skórka się ładnie zrumieniła. Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Taki świeży chlebek podałam posmarowany ze swojskim smalczykiem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym. Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia.
Chlebek po upieczeniu.