Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z kozim serem, rozmarynem, miodem i orzechami, do tego karmelizowane figi i sałata frisee z dressingiem miodowo-musztardowym. Kto nie lubi koziego sera, może go zastąpic innym serem który sie roztapia (np. camembert), a sałatkę frisee mozna zastapic inna, mniej gorzka salata. Nadzienie do strudla mozesz takze wybrac wedlug wlasnych upodoban, dzieki czemu kazdy bedzie mógl przygotowac to smaczne danie w wersji, która mu najbardziej odpowiada.
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 95
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25739
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8917
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 500
Puszyste rogaliki z marmoladą przygotujesz na bazie ciasta francuskiego. To f...
Odsłon: 95
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25739
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8917
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 500
Składniki
Drobno posiekac igly rozmarynu i orzechy wloskie. Smietane i maslo delikatnie podgrzac, az maslo sie rozpusci. Rozgrzac piekarnik do 190° C (termoobieg) lub 210° C (góra/dól). Ostroznie rozlozyc arkusze ciasta na strudel. Pierwszy arkusz polozyc na wilgotnej sciereczce i posmarowac go roztopionym maslem. Na wierzchu ulozyc pozostale arkusze, lekko przesuniete i kazdy z nich równiez posmarowac roztopionym maslem.
Na srodku arkuszy ulozyc rolade z koziego sera, posypac ja orzechami i rozmarynem i 1 polac 1 lyzka miodu. Za pomocą sciereczki zwinac ja w rulon. Ulozyc strudel lączeniem do dołu na blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Strudel posmarowac reszta stopionego masla. Figi dokladnie umyc i osuszyc, a nastepnie ulozyc je w naczyniu zaroodpornym i skropic reszta miodu. Wlozyc strudel z figami do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut.
W miedzyczasie przygotowac salate frisée i zrobic dressing. Do wysokiego naczynia dodac kolejno ocet jablkowy, musztarde, miód, oliwe oraz pieprz i sól. Wszystko wymieszac recznym blenderem, az powstanie kremowy dressing. Polac nim salate na krótko przed podaniem. Upieczony strudel pokroic na kawalki i podawać z pieczonymi figami i salata.