Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki wynalazkowi internetu każdy ma łatwy dostęp do tysięcy oryginalnych przepisów. Dlatego coraz trudniej dziś upiec naprawdę niespotykane ciasto. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, postaw na połączenie kilku przepisów w jednym wypieku. Oto jeden z przykładów.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4180
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 234
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 760
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3610
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 744
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a gdy się rozpuści – po jednym żółtku. Przesiej przez sitko mąkę i skrobię. Wymieszaj szpatułką z masą jajeczną. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej połowy dodaj kakao, a do drugiej cukier waniliowy. Przelej ciasto kakaowe do natłuszczonej, oprószonej mąką blachy o wymiarach około 24x24 cm. Delikatnie wyłóż na nie drugą porcję ciasta (tak, by się nie wymieszały) i wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przekrój biszkopt na dwa blaty – kakaowy i waniliowy. Połącz wszystkie składniki na poncz i nasącz nim blaty biszkoptu.
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dosłodź do smaku. Dodaj 3 łyżki śmietany do żelatyny i dokładnie wymieszaj. Połącz tak przygotowaną żelatynę z resztą śmietany. Podziel bitą śmietanę na dwie części. Jedną wymieszaj z syropem z malin.
Wyłóż warstwę śmietany (białej) na biszkopt kakaowy. Ułóż na śmietanie biszkopt waniliowy, a na nim rozsmaruj cienką warstwę konfitury. Następnie rozprowadź warstwę śmietany z sokiem z malin. Wstaw ciasto na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.