Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój słodki smak dzieciństwa. Rolada biszkoptowa z delikatnym kremem malinowym i galaretą. W moim rodzinnym domu częściej można było spotkać roladę biszkoptową kryształek z kolorowymi galaretkami i kremem śmietankowym. Obie wersje tego ciasta uwielbiam i powracam do nich przy każdej większej uroczystości rodzinnej.
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 56
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 30
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 143
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 56
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 94
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3709
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 30
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 143
Składniki
Galaretkę przesypujemy do miski. Zalewamy szklanką wody (250 ml). Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie przelewamy do podłużnego, płaskiego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą pianę. W trakcie miksowania do białek dodajemy cukier. Pod koniec dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i skrobię ziemniaczaną. Składniki mieszamy szpatułką.
Dużą blachę piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę. Równamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Biszkopt po upieczeniu studzimy, następnie górę przykrywamy tacką, biszkopt odwracamy do góry nogami i odklejamy papier do pieczenia.
Do wysokiego naczynia przelewamy słodką śmietankę. Ubijamy ją na puch. Do bitej śmietany dodajemy mus malinowy i serek mascarpone. Składniki miksujemy na gęsty krem. WERSJA ALTERNATYWNA: jeśli nie mamy musu owocowego, możemy go zastąpić 3 łyżkami cukru pudru i zrobić śmietankową masę do rolady.
Galaretki kroimy w paski i wyjmujemy z naczynia.
Roladę smarujemy kremem, z brzegu układamy paski galaretki. Roladę zwijamy.
Gotową roladę biszkoptową z galaretką wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do schłodzenia.