Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki z kurczakiem są najszybszą i dającą największe możliwości kulinarne potrawą grillową. Ten przepis na szaszłyki z cukinią inspirowany jest słoneczną Grecją za sprawą dodania do potrawy plasterków cytryny. Przygotuj szaszłyki na pożegnania lata, a Twoi goście będę chcieli je także w środku zimy. Bez obaw przyrządzisz to danie na klasycznej patelni grillowej lub w piekarniku.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22446
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14585
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4500
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43691
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 569
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22446
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14585
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4500
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43691
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 569
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 546
Składniki
Przygotuj marynatę. Połącz oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, sól i pieprz. Odlej około 4 łyżki marynaty do miseczki, ponieważ przyda się później. Pokrój kurczaka w około 2 cm kawałki i wrzuć do marynaty, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Umyj cukinię, obierz cebulę i porządnie wyszoruj cytrynę. Wszystkie składniki pokrój w plasterki.
Namocz patyczki do szaszłyków w ciepłej wodzie (przez 30 minut) i nabijaj na nie poszczególne składniki szaszłyków: cukinię, cebulę i kurczaka. Dołącz po dwa plasterki cytryny na każdy patyczek. Skrop pozostawioną marynatą szaszłyki i ułóż na grillu. Podczas grillowania obracaj szaszłyki z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Powinno to potrwać około 20 minut. Zimą możesz usmażyć szaszłyki na patelni lub upiec je w piekarniku (około 20 minut w 180-200 °C).
Podawaj szaszłyki jeszcze gorące w towarzystwie sosu tzatziki i sałatki z pomidorów, cebuli i mięty.