Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka marchewkowa jest świetnym pomysłem na wielkanocne ciasto. Przygotujesz ją szybko i bez problemu. Dodatek zmielonych migdałów nadaje ciekawej tekstury, a odrobina cynamonu pięknego aromatu. Jeśli lubisz, do ciasta możesz dorzucić rodzynki, ważne, aby przed dodaniem namoczyć je we wrzątku.
Foremka o średnicy 22 cm
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2199
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 958
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23136
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2199
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 958
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23136
Składniki
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce dużych oczkach.
Jajka wbij do dużej miski i zmiksuj na puszystą masę wraz z cukrem. Następnie wlej olej i całość ubijaj jeszcze przez minutę.
Dodaj marchewkę, mielone migdały, mąkę wraz z proszkiem, sodą, szczyptą soli i cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut.
Upieczoną i przestudzoną babkę marchewkową polej cytrynowym lukrem. Lukier przygotujesz, łącząc cukier puder z cytryną i gorącą wodą.