Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrzan jest obowiązkowym elementem każdego koszyczka wielkanocnego. Nic więc dziwnego, że zupa chrzanowa jest - obok żurku - najpopularniejszym pierwszym daniem świątecznego obiadu.
Potrawa cechuje się wyjątkową kremowością, dzięki blendowanym, jasnym warzywom. Charakterystyczna ostrość chrzanu jest lekko złagodzona przez delikatny aromat kalafiora. Zupę robi się bardzo prosto i szybko - będzie gotowa w zaledwie 15 minut. To idealna propozycja dla osób zapracowanych, które chcą podać na świąteczny stół coś naprawdę pysznego.
Zupa chrzanowa w tym wydaniu ma dużo aromatycznych warzyw, które na początku gotuje się do miękkości. Potrawa zabielana jest mlekiem, żeby zrównoważyć wyrazisty smak chrzanu i nadać jej kremowości. Nie może też zabraknąć przypraw oraz dodatków, czyli jajek na twardo czy natki pietruszki. Ta zupa chrzanowa jest jarska, ale jeśli chcesz sprawić, że będzie miała jeszcze więcej smaku, możesz dodać podpieczone, chrupiące plasterki bekonu czy szynki szwarcwaldzkiej. Zupa chrzanowa z boczkiem to bardzo sycąca propozycja.
Blender ręczny
Obok żurku to najlepsza propozycja zupy na Wielkanoc. Szybka w wykonaniu, gęsta i sycąca. Z jajkiem i kiełbasą smakuje po prostu obłędnie. Do jej przygotowania warto użyć świeżo startego chrzanu. Ten cechuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco, dzięki czemu łagodzi stany zapalne i pomaga przy infekcjach. Miska zupy chrzanowej rozgrzewa i wspiera w walce z przeziębieniem. Co więcej, korzeń chrzanu poprawia trawienie. Nie tylko smak zupy, ale też właściwości jej głównego składnika powinny przekonać do jej szybkiego przyrządzenia.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3508
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11075
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3508
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4203
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 374
Składniki
Do dużego garnka wlej bulion warzywny. Dodaj grubo posiekane (wcześniej obrane lub oczyszczone): cebulę, ziemniaki, kalafior i czosnek. Gotuj, aż warzywa będą miękkie, przez ok. 15 minut.
Dodaj mleko. Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania konsystencji kremu.
Dodaj chrzan oraz przyprawy. Ilość chrzanu możesz zmniejszyć, jeśli nie lubisz ostrej zupy.
Jajka ugotuj na twardo i pokrój na połówki. Ewentualnie szynkę szwarcwaldzką podsmaż na patelni do uzyskania chrupkości.
Gęstą i pyszną zupę chrzanową rozlej do głębokich talerzy. Do każdego włóż po 2-3 połówki jajka (i kilka kawałków chipsa z szynki). Udekoruj natką pietruszki według uznania.