Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie zupy podaje się w okresie wielkanocnym? Oczywiście najpopularniejsze są żurek i barszcz biały. Równie smaczną propozycją może być zupa chrzanowa z boczkiem. To proste danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które lubią wyraziste dania.
Zupa chrzanowa w tej wersji będzie przyrządzona na sporej ilości warzyw. Znajdą się tu ziemniaki, marchew oraz seler. Kremową konsystencję uzyskamy dzięki dodaniu do niej śmietanki kremówki.
Chrzan to korzeń o wyjątkowo intensywnym smaku, warto dodać sporą jego porcję, aby zupa była wyrazista. Smak zupy chrzanowej najlepiej podkreśli dodatek majeranku. Nie można zapomnieć również o soli i świeżo zmielonym pieprzu.
Na suchej patelni warto podsmażyć kawałki boczku, przygotowując z nich chipsy. Do zupy chrzanowej świetnie sprawdzi się także gotowane jajko.
Choć przepis na tę potrawę nie należy do najtrudniejszych, to wciąż przy jej robieniu mogą się zdarzyć podstawowe błędy. Jak zrobić zupę chrzanową z boczkiem, aby miała wyrazisty smak i idealną konsystencję?
Unikaj zbyt długiego gotowania chrzanu, bo traci swój wyrazisty, pyszny smak. Koniecznie dodaj go na końcu, gdy wszystkie warzywa będą już miękkie.
Nie używaj też za dużo soli, ponieważ finalnie również boczek doda słonego posmaku. Nie zapomnij też zahartować śmietany, bo może zwarzyć się, gdy będziesz zabielać zupę. Po prostu odlej do szklanki trochę gorącego płynu i wlej do niego śmietanę. Wymieszaj, aby nie powstały grudki, a następnie dodaj do zupy.
Uważaj również, żeby danie nie wyszło zbyt tłuste. Boczek podsmaż przed dodaniem do zupy na patelni, a następnie odsącz nadmiar tłuszczu. W ten sposób potrawa dalej będzie pyszna, a jednak mniej kaloryczna.
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 622
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9607
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 83
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 622
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9607
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 83
Składniki
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Następnie do garnka dodaj masło klarowane i podsmaż na nim marchewkę, selera, cebulę i pora. Dopraw całość delikatnie solą. Kiedy się zarumienią, zalej bulionem.
Kiedy wywar się zagotuje, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj przez kolejne 20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj starty chrzan. Zapraw zupę śmietaną, dodaj majeranek, sól i pieprz.
Ugotuj jajka na twardo, tyle ile porcji zupy. Na suchej patelni usmaż plastry boczku, aby powstały chrupiące chipsy. Zupę chrzanową przelej do misek, dodaj połówki jajek oraz plaster boczku (możesz go pokroić). Udekoruj świeżym szczypiorkiem.