Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości ma chrzan?
- Jak dawniej robiono chrzan?
- Przepis na domowy chrzan po staropolsku
- Jak zrobić domowy chrzan?
- Jak złagodzić smak chrzanu?
- Jak zaostrzyć smak chrzanu?
- Sprawdzone przepisy na domowy chrzan
Ze względu na swoje zdrowotne właściwości chrzan nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem. Najwięcej zalet posiada surowy produkt, jednak wdrożenie jego przetworów na co dzień, a nie tylko od święta, sprawi, że twój organizm ci podziękuje.
Sprawdź także: Domowa ćwikła z chrzanem. Taką robiły nasze babcie
Działanie korzenia chrzanu zostało zauważone już w czasach starożytnych, dzięki czemu roślina ta stała się fundamentem medycyny naturalnej. Chrzan stosowany jest jako remedium na infekcje dróg oddechowych oraz zakażenia pasożytnicze układu pokarmowego. Co ciekawe, liście rośliny wykazują właściwości konserwujące dzięki obecności substancji znanych jako glikozydy siarkocyjanowe.
Korzeń chrzanu cechuje obecność wielu zbawiennych mikroelementów. Oprócz witaminy A roślina zawiera te z grupy B, wapń, fosfor, magnez i jod. Wiele osób może zdziwić fakt, iż chrzan ma wyższe stężenie witaminy C w porównaniu do popularnych cytrusów.
Chrzan w wielu kulturach był ceniony również za swoje walory smakowe. Dzięki lekko pikantnemu aromatowi wyśmienicie nadaje się do domowych wędlin, sałatek, a także jako dodatek do zup i kanapek. Nic dziwnego zatem, że zaraz obok ćwikły, stanowi on tradycyjny wielkanocny przetwór. Jak dawniej robiono chrzan?
Zobacz: Aksamitna pasta z zielonego groszku
Jak dawniej robiono chrzan?
W dawnych czasach chrzan ścierany był na tarce i podawany na świeżo upieczonym chlebie. Aby produkt ten nabrał jeszcze mocniejszego charakteru, często rozcierano go przy pomocy moździerza, aż do puszczenia soku. W późniejszym okresie zaczęto nieco eksperymentować, wzbogacając chrzan o więcej elementów. Wśród nich można było znaleźć jabłka, ocet, wytrawny alkohol, a także przetwory mleczne, w tym śmietanę. Jak przyrządzić domowy chrzan po staropolsku, aby zachwycił gości wyjątkowym aromatem?
Domowy chrzan po staropolsku
Organizujesz tegoroczne święta w swoim domu i szukasz najciekawszych wielkanocnych przepisów? W takim razie postaw na domowy chrzan po staropolsku! Jest on nie tylko prosty do zaserwowania, ale również wymaga niewielkiego nakładu pracy i tylko kilku podstawowych produktów. Od czego zacząć gotowanie?
Do wyczarowania domowego chrzanu po staropolsku potrzebujesz dobrej jakości chrzanu, winnych jabłek, octu z białego wina, kwaśnej wiejskiej śmietany, cukru, soku z cytryny oraz soli do smaku.
Obierz korzenie i zetrzyj je na drobnej tarce. Dodaj do nich starte jabłka i dopraw octem oraz śmietaną. Po dokładnym wymieszaniu miksturę należy wzbogacić o szczyptę soli, cukru i nieco soku z cytryny. Lubisz mniej ostry chrzan? W takim razie poeksperymentuj z proporcjami, zmniejszając ilość korzenia chrzanu i zwiększając liczbę użytych w przepisie jabłek.
Sprawdź także: Schab pieczony w mleku. Niezwykle kruchy i soczysty
Przepisy na chrzan dla każdego
Jeśli znasz jedynie smak tradycyjnego wyrobu, zapoznaj się z naszym wyborem przepisów na chrzan. Wyselekcjonowane przez nas receptury świetnie sprawdzą się do dekoracji dań, podkreślenia smaku zup oraz jako dodatek do domowych wędlin.
Chrzan do dekoracji potraw
Oprócz wyjątkowych walorów smakowych chrzan idealnie sprawdzi się jako ozdoba wielu wielkanocnych potraw, w tym faszerowanych jajek. Aby jeszcze bardziej urozmaicić wygląd świątecznego stołu, możesz wyczarować chrzan w kilku kolorach i udekorować nim jajka naprzemiennie. My polecamy przygotować trzy nieskomplikowane kolory – różowy, biały i zielony.
Wersja biała opiera się na świeżym korzeniu chrzanu, jajku, śmietanie kremówce, cukrze, soli oraz soku z cytryny. Wariant różowy to połączenie chrzanu oraz konfitury lub dżemu żurawinowego, natomiast zielony polega na zmieszaniu gotowego chrzanu wasabi, śmietany i cukru.
Tradycyjny chrzan wielkanocny
Tradycyjny chrzan wielkanocny uwzględnia użycie takich produktów jak korzeń chrzanu, sok z cytryny lub ocet, cukier oraz sól i odrobina wrzątku. Przed obraniem warzywa warto je schłodzić. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach lub rozdrobnij w blenderze kielichowym. Do powstałej masy dołóż sok z cytryny, cukier oraz sól i zalej wszystko niewielką ilością wrzątku. Ten ostatni zabieg sprawi, że pasta chrzanowa nabierze nieco puszystości. Gotową masę umieść w szklanym naczyniu. Pamiętaj, aby dokładnie ją ugnieść i przechowywać w lodówce. Tak przyrządzony chrzan będzie nadawać się do spożycia przez najbliższy miesiąc.
Prosty sos chrzanowy do jajek i mięs
Delikatny i zarazem lekko ostry chrzan to marzenie wielu miłośników wielkanocnych potraw. Taki efekt można łatwo osiągnąć przy pomocy gotowego produktu, dostępnego w licznych sklepach. To również doskonałe rozwiązanie dla osób, którym brakuje czasu lub nie w smak im ronienie łez nad korzeniem chrzanu.
Chrzan w słoiczku cechuje bardzo duża ostrość. Istnieje jednak kilka prostych trików, aby go nieco złagodzić. Wystarczy, że do gotowego artykułu dodasz sporą ilość jajek na twardo oraz kilka łyżeczek śmietany. Tak podany chrzan nie tylko dobrze komponuje się z wielkanocnymi przekąskami, ale również idealnie sprawdza się jako część święconki czy kropka nad i dla domowego schabu.
Jakie dodatki uzupełnią ten przepis na chrzan? Wszystko zależy od tego, jakie zioła lubisz najbardziej. Ciekawym zwieńczeniem sosu będzie drobno posiekany szczypiorek, świeży koperek, a nawet natka pietruszki.
O co wzbogacić przepis na chrzan, aby złagodzić jego ostry smak?
Łagodniejszy smak chrzanu osiągniesz poprzez dodanie do startego korzenia wrzątku lub przetworów mlecznych. Jeśli chcesz postawić na te ostatnie, do wyboru masz liczne artykuły spożywcze, zaczynając od tłustszej śmietany kremówki i kończąc na majonezie, a nawet jogurcie greckim, który doda twojemu chrzanowi bardziej zwartej konsystencji. Innym sprawdzonym trikiem jest połączenie sosu z kilkoma rozgniecionymi jajkami na twardo i doprawienie mikstury cukrem. Oba elementy znacząco zniwelują ostry posmak chrzanu.
Jak wzmocnić ostry smak chrzanu?
Twoi goście gustują w bardzo ostrych dodatkach wielkanocnych? W takim razie możesz pokusić się o zastąpienie tradycyjnego chrzanu wasabi, którego moc plasuje się na o wiele wyższym pułapie niż ta charakterystyczna dla polskiej odmiany. Chrzan zyska również na dodatku w postaci czosnku, a nawet drobno siekanej cebulki. Innym wyjściem jest dolanie do niego kropli ostrej oliwy. Nie bój się eksperymentować w kuchni i wypróbuj wszystkie pomysły, tworząc swój autorski przepis na chrzan!
Ciesz się Wielkanocą
Wielkanoc trwa, odwiedzają cię goście, a tobie brakuje już pomysłu na kolejne potrawy? W takim razie zapraszamy do odwiedzenia naszego serwisu, w którym znajdziesz całą moc świątecznych inspiracji. Wśród nich znajdują się receptury na najlepszy żur, domowe wędliny, a także wielkanocne wypieki, które zaskoczą nawet najbardziej wybrednych gości!
2. Domowy chrzan
Zobacz przepisDomowy chrzan na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Domowy chrzan według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisDomowy chrzan Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Kminek: Idealny na przeciążony żołądek »
Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę? »
Dlaczego warto jeść jajka przepiórcze? Przysmak nie tylko na Wielkanoc »