Domowa ćwikła z chrzanem. Taką robiły nasze babcie

Wielu Polaków na Wielkanoc przygotowuje buraczki. Są świetnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Przekonaj się, jak zrobić domową ćwikłę z chrzanem i poznaj tradycyjny przepis, który nasze babcie wykorzystywały na święta. Zdecydowanie warto go wypróbować!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Burak to niezwykle uniwersalne i zdrowe warzywo. Można go piec, gotować i podać w naprawdę wielu odsłonach, dlatego często powinien pojawiać się w kuchni. Na Wielkanoc polecamy ci wykorzystać przepis na ćwikłę z chrzanem, czyli tradycyjny dodatek do obiadu lub kolacji. Sprawdź, jak go zrobić i jakie cenne mikroelementy dostarcza organizmowi. 

Sprawdź także: Domowy syrop z buraka – na co pomaga i jak go zrobić?

Co to jest ćwikła?

Pewnie już w dzieciństwie spotkałeś się z tą potrawą, którą twoi opiekunowie chętnie podawali do mięsnych obiadów. Ćwikła to sałatka z ugotowanych i utartych buraków ćwikłowych. Co ciekawe, w Polsce znana jest od co najmniej XVI wieku. Pierwszy przepis na ćwikłę pojawia się w dziele Mikołaja Reja już w 1567 roku. 

Tradycyjną wielkanocną ćwikłę podaje się z chrzanem, żeby zaostrzyć smak buraków. Innymi składnikami sałatki mogą być m.in. sok z cytryny, ocet, kminek, cukier, jabłka lub goździki. Tę warzywną sałatkę podaje się do mięs lub z wędlinami, np. na kanapce. 

Zobacz: Humus buraczany - idealny do kanapek

Jakie właściwości ma ćwikła?

Ćwikła nie tylko przyciąga intensywny kolorem, pięknie pachnie i smakuje, ale również zawiera szereg wartościowych mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Co więcej, jest niskokaloryczna. Wszystko oczywiście za sprawą składników, czyli buraków i chrzanu, z których się ją robi. 

Buraki to cenne źródło kwasu foliowego, witaminy C oraz potasu, żelaza czy cynku. Choć nie dostarczą dużej dawki żelaza, to mają właściwość krwiotwórczą i zapobiegają anemii. Odciążają również żołądek oraz pomagają przy zgadze lub niestrawności, ze względu na swoje działanie zasadotwórcze. Warzywa te dostarczają organizmowi dużo błonnika oraz barwnik roślinny, czyli betaninę (tzw. czerwień buraczana). Barwnik działa antybakteryjne i przeciwzapalne

Jeśli dodasz do utartych buraczków również chrzan, to dodatkowo wzmocnisz organizm o witaminę C. Działa on jak przeciwutleniacz i naturalny antybiotyk, lecząc przeziębienie i infekcje oraz zatrzymując procesy starzenia organizmu. Co więcej, korzeń przyspiesza metabolizm.

Sprawdź także: Jak zrobić wegetariański pasztet: przepisy na najlepsze z nich!

Jak zrobić tradycyjną ćwikłę z chrzanem?

Skoro już wiadomo, jak wartościowe jest jedzenie ćwikły z chrzanem, warto poznać babciny przepis na to danie. Taka tradycyjna receptura, znana od lat jest niezawodna i przede wszystkim smakuje przepysznie. 

Jak zrobić domową ćwikłę z chrzanem? Wystarczy kilka produktów i chwila cierpliwości, żeby posmakować wyjątkowo dobrego dodatku do obiadu lub kolacji. Przygotuj te składniki: kilogram buraków ćwikłowych, korzeń chrzanu, dwie łyżki octu winnego, pięć łyżek cukru i szczypta soli. 

Rozpocznij od umycia buraków, ale ich nie obieraj. Umieść je w garnku i gotuj do miękkości, czyli ponad godzinę (ważne, żeby ich nie rozgotować - gdy będziesz mógł wbić widelec, są gotowe!). Wyjmij je z wody, załóż rękawiczki ochronne, odetnij obie końcówki buraków i obierz im skórkę (najłatwiej odchodzi, gdy są jeszcze ciepłe). Obrane buraki zetrzyj na niewielkie wiórki do większej miski.

Następnie obierz chrzan i zetrzyj go na tarce z małymi oczkami. Dodaj do utartych wcześniej buraczków. Dodaj ocet, cukier i sól. Zamieszaj całość i sprawdź, czy dobrze smakuje. Włóż do lodówki na całą noc, by się zbiła. Rano spróbuj ponownie i dopraw według uznania. Przełóż do słoiczków i poddaj pasteryzacji (umieść słoiczki na 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni). Potem przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.

Jak zrobić ćwikłę? Nowoczesny przepis

Jeśli babciny przepis na ćwikłę z chrzanem wydał ci się zbyt tradycyjny lub po prostu skomplikowany, mamy dla ciebie prosty sposób na ten dodatek. Tutaj mniej się napracujesz, a więcej wysiłku będą miały... twoje sprzęty domowe! Jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc? Potrzebujesz kilograma buraków ćwikłowych, 200 gramów chrzanu w słoiczku, sok z jednej cytryny, pięć łyżek cukru i odrobinę soli.

Rozpocznij od umycia buraków i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Każde warzywo osobno zawiń w folię aluminiową. Włóż wszystkie do formy do pieczenia (co uchroni cię przed ewentualnym pobrudzeniem piekarnika, gdyby z buraków wyciekł sok). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra-dół) i piecz od godziny do półtorej (jeśli warzywa są większe). Po upieczeniu lekko ostudź i obierz ze skórki (pamiętaj o rękawiczkach ochronnych, żeby nie zabarwić dłoni).

Do większej miski zetrzyj buraki na małe wiórki. Dodaj chrzan ze słoiczka i wymieszaj. Wlej sok z cytryny, cukier i sól. Pomieszaj ponownie i sprawdź, jak smakuje całość. Wsadź do lodówki na całą noc, by składniki się przegryzły. Następnego rana wypróbuj i dopraw wedle uznania. Przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj, podobnie jak w przypadku tradycyjnego przepisu.

Sprawdzone przepisy na ćwikłę z chrzanem

Ćwikła z chrzanem wspiera trawienie świątecznych potraw, które zazwyczaj - choć pyszne - są ciężkostrawne. Nie zwlekaj więc z przygotowaniem tego smacznego dodatku. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na domową ćwikłę, wprost idealną na Wielkanoc:

1. Świąteczna ćwikła z chrzanem

 Świąteczna ćwikła z chrzanem Zobacz przepis

Świąteczna ćwikła z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ćwikła z chrzanem

 Ćwikła z chrzanem Zobacz przepis

Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Tradycyjna ćwikła

 Tradycyjna ćwikła Zobacz przepis

Jak zrobić tradycyjną ćwikłę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ćwikła z chrzanem – tradycyjny przepis

 Ćwikła z chrzanem – tradycyjny przepis Zobacz przepis

Tradycyjny przepis na ćwikłę z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ćwikła na Wielkanoc

 Ćwikła na Wielkanoc Zobacz przepis

Ćwikła na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ćwikła z chrzanem do obiadu

 Ćwikła z chrzanem do obiadu Zobacz przepis

Ćwikła z chrzanem do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ćwikła na święta

 Ćwikła na święta Zobacz przepis

Ćwikła na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ćwikła na occie winnym

 Ćwikła na occie winnym Zobacz przepis

Ćwikła na occie winnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Kminek: Idealny na przeciążony żołądek »

Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę? » 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 514

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0