Z tego artykułu dowiesz się:
- Co to jest ćwikła?
- Jakie właściwości ma ćwikła?
- Jak zrobić tradycyjną ćwikłę z chrzanem?
- Jak zrobić ćwikłę z chrzanem? Nowoczesny przepis
- Najlepsze przepisy na tradycyjną ćwikłę
Burak to niezwykle uniwersalne i zdrowe warzywo. Można go piec, gotować i podać w naprawdę wielu odsłonach, dlatego często powinien pojawiać się w kuchni. Na Wielkanoc polecamy ci wykorzystać przepis na ćwikłę z chrzanem, czyli tradycyjny dodatek do obiadu lub kolacji. Sprawdź, jak go zrobić i jakie cenne mikroelementy dostarcza organizmowi.
Sprawdź także: Domowy syrop z buraka – na co pomaga i jak go zrobić?
Co to jest ćwikła?
Pewnie już w dzieciństwie spotkałeś się z tą potrawą, którą twoi opiekunowie chętnie podawali do mięsnych obiadów. Ćwikła to sałatka z ugotowanych i utartych buraków ćwikłowych. Co ciekawe, w Polsce znana jest od co najmniej XVI wieku. Pierwszy przepis na ćwikłę pojawia się w dziele Mikołaja Reja już w 1567 roku.
Tradycyjną wielkanocną ćwikłę podaje się z chrzanem, żeby zaostrzyć smak buraków. Innymi składnikami sałatki mogą być m.in. sok z cytryny, ocet, kminek, cukier, jabłka lub goździki. Tę warzywną sałatkę podaje się do mięs lub z wędlinami, np. na kanapce.
Zobacz: Humus buraczany - idealny do kanapek
Jakie właściwości ma ćwikła?
Ćwikła nie tylko przyciąga intensywny kolorem, pięknie pachnie i smakuje, ale również zawiera szereg wartościowych mikroelementów, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Co więcej, jest niskokaloryczna. Wszystko oczywiście za sprawą składników, czyli buraków i chrzanu, z których się ją robi.
Buraki to cenne źródło kwasu foliowego, witaminy C oraz potasu, żelaza czy cynku. Choć nie dostarczą dużej dawki żelaza, to mają właściwość krwiotwórczą i zapobiegają anemii. Odciążają również żołądek oraz pomagają przy zgadze lub niestrawności, ze względu na swoje działanie zasadotwórcze. Warzywa te dostarczają organizmowi dużo błonnika oraz barwnik roślinny, czyli betaninę (tzw. czerwień buraczana). Barwnik działa antybakteryjne i przeciwzapalne.
Jeśli dodasz do utartych buraczków również chrzan, to dodatkowo wzmocnisz organizm o witaminę C. Działa on jak przeciwutleniacz i naturalny antybiotyk, lecząc przeziębienie i infekcje oraz zatrzymując procesy starzenia organizmu. Co więcej, korzeń przyspiesza metabolizm.
Sprawdź także: Jak zrobić wegetariański pasztet: przepisy na najlepsze z nich!
Jak zrobić tradycyjną ćwikłę z chrzanem?
Skoro już wiadomo, jak wartościowe jest jedzenie ćwikły z chrzanem, warto poznać babciny przepis na to danie. Taka tradycyjna receptura, znana od lat jest niezawodna i przede wszystkim smakuje przepysznie.
Jak zrobić domową ćwikłę z chrzanem? Wystarczy kilka produktów i chwila cierpliwości, żeby posmakować wyjątkowo dobrego dodatku do obiadu lub kolacji. Przygotuj te składniki: kilogram buraków ćwikłowych, korzeń chrzanu, dwie łyżki octu winnego, pięć łyżek cukru i szczypta soli.
Rozpocznij od umycia buraków, ale ich nie obieraj. Umieść je w garnku i gotuj do miękkości, czyli ponad godzinę (ważne, żeby ich nie rozgotować - gdy będziesz mógł wbić widelec, są gotowe!). Wyjmij je z wody, załóż rękawiczki ochronne, odetnij obie końcówki buraków i obierz im skórkę (najłatwiej odchodzi, gdy są jeszcze ciepłe). Obrane buraki zetrzyj na niewielkie wiórki do większej miski.
Następnie obierz chrzan i zetrzyj go na tarce z małymi oczkami. Dodaj do utartych wcześniej buraczków. Dodaj ocet, cukier i sól. Zamieszaj całość i sprawdź, czy dobrze smakuje. Włóż do lodówki na całą noc, by się zbiła. Rano spróbuj ponownie i dopraw według uznania. Przełóż do słoiczków i poddaj pasteryzacji (umieść słoiczki na 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni). Potem przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.
Jak zrobić ćwikłę? Nowoczesny przepis
Jeśli babciny przepis na ćwikłę z chrzanem wydał ci się zbyt tradycyjny lub po prostu skomplikowany, mamy dla ciebie prosty sposób na ten dodatek. Tutaj mniej się napracujesz, a więcej wysiłku będą miały... twoje sprzęty domowe! Jak zrobić ćwikłę na Wielkanoc? Potrzebujesz kilograma buraków ćwikłowych, 200 gramów chrzanu w słoiczku, sok z jednej cytryny, pięć łyżek cukru i odrobinę soli.
Rozpocznij od umycia buraków i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Każde warzywo osobno zawiń w folię aluminiową. Włóż wszystkie do formy do pieczenia (co uchroni cię przed ewentualnym pobrudzeniem piekarnika, gdyby z buraków wyciekł sok). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra-dół) i piecz od godziny do półtorej (jeśli warzywa są większe). Po upieczeniu lekko ostudź i obierz ze skórki (pamiętaj o rękawiczkach ochronnych, żeby nie zabarwić dłoni).
Do większej miski zetrzyj buraki na małe wiórki. Dodaj chrzan ze słoiczka i wymieszaj. Wlej sok z cytryny, cukier i sól. Pomieszaj ponownie i sprawdź, jak smakuje całość. Wsadź do lodówki na całą noc, by składniki się przegryzły. Następnego rana wypróbuj i dopraw wedle uznania. Przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj, podobnie jak w przypadku tradycyjnego przepisu.
Sprawdzone przepisy na ćwikłę z chrzanem
Ćwikła z chrzanem wspiera trawienie świątecznych potraw, które zazwyczaj - choć pyszne - są ciężkostrawne. Nie zwlekaj więc z przygotowaniem tego smacznego dodatku. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na domową ćwikłę, wprost idealną na Wielkanoc:
1. Świąteczna ćwikła z chrzanem
Zobacz przepisŚwiąteczna ćwikła z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Ćwikła z chrzanem
Zobacz przepisJak zrobić ćwikłę z chrzanem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Tradycyjna ćwikła
Zobacz przepisJak zrobić tradycyjną ćwikłę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ćwikła z chrzanem – tradycyjny przepis
Zobacz przepisTradycyjny przepis na ćwikłę z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Ćwikła z chrzanem do obiadu
Zobacz przepisĆwikła z chrzanem do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Ćwikła na occie winnym
Zobacz przepisĆwikła na occie winnym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »