Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić wegański pasztet?
- Jak zrobić pasztet z fasoli?
- Jak przygotować pasztet z soczewicy?
- Jak przyrządzić pasztet z cukinii?
- Jak zrobić pasztet z jajek?
- Jak zrobić pasztet warzywny?
- Jak zrobić wegetariański pasztet?
Od niedawna jesteś na diecie wegetariańskiej? A może zmniejszyłeś ilość spożywanego na co dzień mięsa ze względów zdrowotnych? Jeśli pasztet to twoja ulubiona przekąska wielkanocna, ale nie wiesz, jak przygotować go z produktów bezmięsnych, przeczytaj nasz artykuł, w którym podajemy aż sześć ciekawych pomysłów na tę wersję dania. Jak zrobić wegetariański pasztet? Wystarczy postawić na takie składniki, które najbardziej lubisz.
Sprawdź także: Ten wegański bekon stał się hitem internetu. Zrobisz go w kilka minut
Masz ochotę na soczewicę, fasolę, a może grzyby? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać właśnie te komponenty do twojej przekąski. Zwartą konsystencję można zbudować, dokładając kaszę oraz odpowiednio pokrojone warzywa. Uzupełnieniem wegetariańskiego pasztetu będzie garść aromatycznych ziół i przypraw, które stanowią smaczną kropkę nad i. Jakie warianty dania można najczęściej spotkać?
Wegański pasztet
Wegański pasztet to ekstremalny i wymagający wariant potrawy, ponieważ nie pozwala na użycie żadnych produktów odzwierzęcych. Nie oznacza to jednak, że rezultat cię rozczaruje. Do przygotowania jego podstawowej wersji potrzebujesz marchewki, kaszy jaglanej, czerwonej soczewicy, gotowanej ciecierzycy z puszki, cebuli, oliwy z oliwek, czosnku oraz bulionu warzywnego.
Jakie przyprawy najlepiej wyeksponują ciekawy smak przekąski? Oprócz słodkiej i ostrej papryki postaw na kurkumę, masło orzechowe i imbir. Finalna wersja wegańskiego pasztetu jest bardzo zbita, łatwo się kroi i świetnie nadaje się zarówno jako przystawka, jak i dodatek do kanapek. Jeśli przyprawy korzenne i papryka to według ciebie trochę za mało, możesz śmiało dorzucić zioła, takie jak mieszanka prowansalska, bazylia i oregano, a nawet kolendra.
Zobacz: Ciecierzyca po bretońsku
Pasztet z fasoli
Szukasz sposobu na to, aby zaskoczyć swoich gości podczas wielkanocnej uczty? W takim razie spróbuj wyczarować pasztet z fasoli! Aby go zaserwować, na liście zakupów powinny znaleźć się sucha biała fasola, cebula, korzeń pietruszki, seler korzeniowy, gałązka rozmarynu, masło lub oliwa, masło orzechowe, gałka muszkatołowa oraz jajka.
Wyrobiona masa powinna spędzić około 45 minut w 180 stopniach bez przykrycia. Pamiętaj, aby dzień wcześniej namoczyć fasolę, zalewając ją zimną wodą na wysokość około 10 centymetrów powyżej strączka. Jak zrobić wegetariański pasztet? Najlepiej podpiec warzywa przez 30 minut w piekarniku, żeby nabrały miękkiej konsystencji.
Pasztet z soczewicy
Biała fasola to nie twoja bajka? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić ten składnik na soczewicę. Przygotowanie pasztetu z soczewicy jest banalnie proste i wymaga użycia tylko kilku podstawowych produktów. Jakie elementy połączyć ze sobą, aby otrzymać pyszne danie, którego nie powstydziłby się nawet najznamienitszy kucharz?
Do przygotowania pasztetu na bazie strączka wystarczy czerwona soczewica, bulion warzywny, bataty lub marchewki, cebula, czosnek, olej kokosowy lub oliwa, masło orzechowe, jajka oraz zioła do dekoracji. Jeśli chodzi o przyprawy, strzałem w dziesiątkę będzie połączenie kminu, papryki, curry, garam masala, imbiru, ostrej papryki oraz świeżo zmielonego pieprzu. Kluczem do wydobycia odpowiedniej konsystencji jest starcie marchewki lub batata na tarce o dużych oczkach i podsmażenie ich z ziołami przez 10 minut na patelni.
Sprawdź także: Jak zrobić wegetariańskiego tatara?
Pasztet z cukinii
Nie przepadasz za warzywami strączkowymi? To żaden problem, ponieważ istnieją inne warianty bezmięsnych pasztetów – jednym z nich jest pasztet z cukinii. Największą trudnością podczas przygotowywania tej wersji przekąski jest pozbycie się nadmiaru wody, którego sprawcą jest właśnie cukinia. Zabieg ten decyduje o konsystencji pasztetu, dlatego warto zadbać o dobre przygotowanie składnika do obróbki.
Oprócz cukinii do zaserwowania dania potrzebujesz cebuli, marchewki, czosnku, oliwy, bułki tartej, kaszy manny, natki pietruszki, jajek oraz przypraw, w tym soli i pieprzu, papryki w proszku, kurkumy i suszonego oregano. Pasztet z cukinii w tym wydaniu jest o wiele delikatniejszy i łatwo rozsmarować go na kanapce lub krakersach. Jeśli lubisz, gdy twoje dania są dopracowane wizualnie, przed pieczeniem udekoruj masę natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Dodatkowo możesz ułożyć na przekąsce orzechy – pekan lub włoskie – w równych odstępach.
Pasztet z jajek
Jak zrobić pasztet bez mięsa? Jednym ze sposobów jest podanie pasztetu z jajek. Cały sekret tkwi w ugotowaniu ich na twardo i zmieleniu z wybranymi warzywami. Uwielbiasz cukinię, marchewkę, a może bataty? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć twoich faworytów.
Aby zadbać o dobrą konsystencję i niezapomniany smak, postaw na jajka, szczypior, czosnek, suszone pomidory w oleju, kasze mannę, sól, kefir, kurkumę, oregano, estragon, koper, natkę pietruszki, szczyptę chili oraz świeżo zmielony pieprz.
Zmieszaj wszystkie komponenty, pamiętając o bardzo drobnym posiekaniu jajek na twardo. Dodaj surowe jajka, kefir i kaszę mannę. Dzięki temu zabiegowi pasztet z jajek stanie się zbity, a wszystkie użyte w nim składniki dobrze się ze sobą połączą. Piecz danie przez godzinę w 180 stopniach.
Pasztet warzywny
Uwielbiasz warzywne przekąski i bardzo chcesz odczarować tradycję mięsnego pasztetu na stole wielkanocnym? Jak zrobić wegetariański pasztet tak, aby zachwycił zaproszonych gości? Możliwości są naprawdę liczne – wystarczy, że dasz ponieść się fantazji. Danie to pozostawia dużo miejsca na eksperymenty, dlatego nie bój się łączyć nietypowych smaków, przypraw i ziół ani dorzucać różnych mieszanek bakalii. Co ciekawe, pasztet warzywny możesz stworzyć nawet z resztek jarzyn, które zostały ci po gotowaniu zupy lub po całym dniu posiłków.
Pasztet warzywny to również bardzo zdrowa alternatywa dla klasycznych śniadaniowych kanapek. Kryje się w nim moc witamin i mikroelementów pochodzących z użytych produktów roślinnych. Przekąskę można bardzo łatwo zabrać na wiosenny piknik albo wyczarować z niej drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Pamiętaj, że przyprawy są kluczowym półproduktem każdego posiłku. Gustujesz w delikatnych smakach? W takim razie postaw na zestaw bez ostrych składników. Jak zrobić wegetariański pasztet w wersji na ostro? W dedykowanym zestawie przypraw z pewnością powinna znaleźć się ostra papryka, imbir, kurkuma, płatki chili, czosnek lub świeżo mielony pieprz.
Pasztet warzywny może stanowić przepiękną ozdobę świątecznego stołu. Wystarczy, że ułożysz jego plasterki na półmisku i obsypiesz je orzechami włoskimi, świeżą kolendrą, szczypiorkiem lub pietruszką. Ciekawym rozwiązaniem będzie także gałązka rozmarynu wieńcząca całą dekorację.
1. Pasztet warzywny z soczewicą
Zobacz przepisPasztet warzywny z soczewicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Warzywny pasztet
Zobacz przepisJak zrobić warzywny pasztet? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Bezmięsny pasztet grzybowy
Zobacz przepisBezmięsny pasztet grzybowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pasztet z fasoli z żurawiną
Zobacz przepisPasztet z fasoli z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Pasztet z białej fasoli
Zobacz przepisPasztet z białej fasoli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Wegański pasztet z zielonej soczewicy
Zobacz przepisWegański pasztet z ]soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Wegański pasztet z fasoli i grzybów leśnych z glazurą
Zobacz przepisWegański pasztet z fasoli i grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Pasztet wegański z białej fasoli i buraków
Zobacz przepisPasztet wegański z fasoli i buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »