Najlepsze przepisy na dania z dyni

Ten bekon stał się hitem internetu. Zrobisz go w kilka minut

Czy słyszałeś o #bananapeelbacon, czyli bekonie ze skórki banana? Hashtag zyskał dużą popularność w aplikacji społecznościowej TikTok, gdzie użytkownicy przekazują sobie przepis na wegański przysmak. Jest chrupiący i smakuje jak prawdziwy, podsmażony boczek. Wypróbuj, bo warto!

Fot.123RF/Picsel

Choć niektórzy nie zamieniliby tradycyjnego boczku na nic innego, to znajdą się też ci, którzy poszukują kuchennych inspiracji. Jeśli jeszcze nie słyszałeś o #bananapeelbacon, czyli bekonie ze skórki banana, to szybko nadrób braki w kulinarnej wiedzy. 

Sprawdź także: Jajka niespodzianki wycofane w Wielkiej Brytanii. Czy w Polsce też ich zabraknie?

Wegański bekon - hitem Tik Toka

Wegański bekon zyskał popularność dzięki aplikacji społecznościowej Tik Tok. To właśnie przy jej pomocy użytkownicy dzielili się filmikami, pokazującymi jak przygotować bekon ze skórki banana. Hashtag z oznaczeniem tego dania zebrał aż 9,5 miliona wyświetleń! Nic dziwnego, to przekąska idealna dla każdego - smakuje podobnie jak mięsny bekon i jest równie chrupiąca. Co więcej, mogą ją śmiało jeść wegetarianie i weganie. 

Jak zrobić bekon ze skórki banana?

Jesteś ciekawy, jak zrobić #bananapeelbacon? To naprawdę nic trudnego i zajmie ci tylko kilka minut. Do przyrządzenia tej przekąski potrzebujesz:

Składniki

  • 3 dojrzałe banany,
  • olej do smażenia.

Na marynatę:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka cukru,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku. 

Obierz dojrzałe banany i dokładnie wypłucz ich skórkę. Łyżką pozbądź się z bananów białej, wewnętrznej części, tak, aby pozostała tylko cienka skórka. W szklanej misce przygotuj marynatę z sosu sojowego, cukru, wędzonej papryki i czosnku (dokładnie wymieszaj ze sobą składniki). Do naczynia z marynatą przełóż oczyszczone skórki z bananów i pozostaw na kilka minut (jednak im dłużej będą wchłaniać przyprawy, tym lepiej). Na patelni rozgrzej olej i smaż zamarynowane skórki z obu stron przez kilka minut. Przekąska gotowa!

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić roladki z cukinii z ricottą? »

Mazurek wielkanocny: Prosty i sprawdzony przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chleb pszenny z foremki.

Chleb pszenny z foremki upieczony z mąki pszennej typ-750, na zakwasie żytnim.

Odsłon: 48

30 min
1

Przepis dnia

Dania główne Łosoś z sosem cytrynowym

Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...

Odsłon: 499

15 min
11
Ciasta Pocałunek Murzynka z Izaurą

Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...

Odsłon: 6840

30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

1
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z pieczonych ziemniaków, ragout z indyka, sernik z malinami

Ewa Wachowicz zaprasza na 519 odcinek programu kulinarnego "Ewa Gotuje". Tym razem prowadząca podzieli się z widzami wyjątkowymi przepisami na jesi...

1
Informacje Jak bezpiecznie pokroić dynię? Oto sposoby, dzięki którym unikniesz skaleczenia

Dynia to warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, choć potrafi sprawić spory kłopot podczas krojenia. Twarda skórka stanowi wyzwanie...

0