Dania jednogarnkowe

Czy słyszałeś o #bananapeelbacon, czyli bekonie ze skórki banana? Hashtag zyskał dużą popularność w aplikacji społecznościowej TikTok, gdzie użytkownicy przekazują sobie przepis na wegański przysmak. Jest chrupiący i smakuje jak prawdziwy, podsmażony boczek. Wypróbuj, bo warto!

Fot.123RF/Picsel

Choć niektórzy nie zamieniliby tradycyjnego boczku na nic innego, to znajdą się też ci, którzy poszukują kuchennych inspiracji. Jeśli jeszcze nie słyszałeś o #bananapeelbacon, czyli bekonie ze skórki banana, to szybko nadrób braki w kulinarnej wiedzy. 

Sprawdź także: Jajka niespodzianki wycofane w Wielkiej Brytanii. Czy w Polsce też ich zabraknie?

Wegański bekon - hitem Tik Toka

Wegański bekon zyskał popularność dzięki aplikacji społecznościowej Tik Tok. To właśnie przy jej pomocy użytkownicy dzielili się filmikami, pokazującymi jak przygotować bekon ze skórki banana. Hashtag z oznaczeniem tego dania zebrał aż 9,5 miliona wyświetleń! Nic dziwnego, to przekąska idealna dla każdego - smakuje podobnie jak mięsny bekon i jest równie chrupiąca. Co więcej, mogą ją śmiało jeść wegetarianie i weganie. 

Jak zrobić bekon ze skórki banana?

Jesteś ciekawy, jak zrobić #bananapeelbacon? To naprawdę nic trudnego i zajmie ci tylko kilka minut. Do przyrządzenia tej przekąski potrzebujesz:

Składniki

  • 3 dojrzałe banany,
  • olej do smażenia.

Na marynatę:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka cukru,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku. 

Obierz dojrzałe banany i dokładnie wypłucz ich skórkę. Łyżką pozbądź się z bananów białej, wewnętrznej części, tak, aby pozostała tylko cienka skórka. W szklanej misce przygotuj marynatę z sosu sojowego, cukru, wędzonej papryki i czosnku (dokładnie wymieszaj ze sobą składniki). Do naczynia z marynatą przełóż oczyszczone skórki z bananów i pozostaw na kilka minut (jednak im dłużej będą wchłaniać przyprawy, tym lepiej). Na patelni rozgrzej olej i smaż zamarynowane skórki z obu stron przez kilka minut. Przekąska gotowa!

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić roladki z cukinii z ricottą? »

Mazurek wielkanocny: Prosty i sprawdzony przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1587

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 330

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8