Ten bekon stał się hitem internetu. Zrobisz go w kilka minut

Czy słyszałeś o #bananapeelbacon, czyli bekonie ze skórki banana? Hashtag zyskał dużą popularność w aplikacji społecznościowej TikTok, gdzie użytkownicy przekazują sobie przepis na wegański przysmak. Jest chrupiący i smakuje jak prawdziwy, podsmażony boczek. Wypróbuj, bo warto!

Fot.123RF/Picsel

Choć niektórzy nie zamieniliby tradycyjnego boczku na nic innego, to znajdą się też ci, którzy poszukują kuchennych inspiracji. Jeśli jeszcze nie słyszałeś o #bananapeelbacon, czyli bekonie ze skórki banana, to szybko nadrób braki w kulinarnej wiedzy. 

Sprawdź także: Jajka niespodzianki wycofane w Wielkiej Brytanii. Czy w Polsce też ich zabraknie?

Wegański bekon - hitem Tik Toka

Wegański bekon zyskał popularność dzięki aplikacji społecznościowej Tik Tok. To właśnie przy jej pomocy użytkownicy dzielili się filmikami, pokazującymi jak przygotować bekon ze skórki banana. Hashtag z oznaczeniem tego dania zebrał aż 9,5 miliona wyświetleń! Nic dziwnego, to przekąska idealna dla każdego - smakuje podobnie jak mięsny bekon i jest równie chrupiąca. Co więcej, mogą ją śmiało jeść wegetarianie i weganie. 

Jak zrobić bekon ze skórki banana?

Jesteś ciekawy, jak zrobić #bananapeelbacon? To naprawdę nic trudnego i zajmie ci tylko kilka minut. Do przyrządzenia tej przekąski potrzebujesz:

Składniki

  • 3 dojrzałe banany,
  • olej do smażenia.

Na marynatę:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka cukru,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku. 

Obierz dojrzałe banany i dokładnie wypłucz ich skórkę. Łyżką pozbądź się z bananów białej, wewnętrznej części, tak, aby pozostała tylko cienka skórka. W szklanej misce przygotuj marynatę z sosu sojowego, cukru, wędzonej papryki i czosnku (dokładnie wymieszaj ze sobą składniki). Do naczynia z marynatą przełóż oczyszczone skórki z bananów i pozostaw na kilka minut (jednak im dłużej będą wchłaniać przyprawy, tym lepiej). Na patelni rozgrzej olej i smaż zamarynowane skórki z obu stron przez kilka minut. Przekąska gotowa!

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak zrobić roladki z cukinii z ricottą? »

Mazurek wielkanocny: Prosty i sprawdzony przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 502

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0