Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet warzywny z soczewicą
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7448
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2372
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7448
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2372
Składniki
- Soczewicę wypłukać na sicie. - Przesypać do garnka zalać wodą, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. - Gotować pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy do czasu rozpadnięcia się soczewicy na jednolitą masę. Odstawiamy do wystudzenia. - Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek i cebulę drobno kroimy. - Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej warzywa do miękkości. - Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. - Ostawiamy do wystudzenia. - Do przygotowanej masy dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy łyżka. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.