Do góry

Sałatki Przepis na:

ćwikła z chrzanem do obiadu

ćwikła z chrzanem do obiadu

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1876

Dodano:

Odsłon: 14753

Pyszna ćwikła z dodatkiem chrzanu. Ćwikła idealna do smażonych i pieczonych mięs.

Składniki

  • 1 kg buraków 1 duży korzeń świeżego chrzanu ewentualnie 16 dag chrzanu ze słoiczka
  • 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku szczypta cukru
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczki opłukać i ugotować do miękkości. Wystudzone buraczki obrać i utrzec na najdrobniejszych oczkach tarki. Korzeń chrzanu obierać i również utrzec na tarce o drobnych oczkach. ( jeżeli macie chrzan w słoiczku to dodajecie do buraczków około 3- 4 łyżek). Wymieszać buraczki z chrzanem, dodać ocet lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz cukier. Jeżeli buraczki są gorzkie można dodać 1 łyżkę cukru.
    Tak przygotowaną ćwikłę schłodzić i podać do obiadu lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 45 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń