Fot. 123RF/Picsel
Od ponad dwóch tygodni relacjonujemy heroiczną postawę wojsk ukraińskich i staramy się informować o formach pomocy wschodnim sąsiadom. Wierzymy, że tylko wspólne, aktywne działanie może przynieść finał rosyjskiej agresji. Tym bardziej że nadziei na pokój i odzyskanie stabilizacji możemy uczyć się od narodu ukraińskiego.
Ludność cywilna dołączyła na front wojenny i pokazuje codziennie swojego silnego ducha walki. Jednak nie wszyscy wychodzą zmierzyć się z agresją wroga na ulicę, niektórzy robią to wręcz ze swoich balkonów. 5 marca 2022 roku, Liubov Tsybulska, założycielka Centrum Komunikacji Strategicznej i Bezpieczeństwa Informacji przy Ministerstwie Kultury i Polityki Informacyjnej Ukrainy, poinformowała, że mieszkanka Kijowa zniszczyła rosyjski dron bojowy, rzucając w niego słoikiem ogórków kiszonych.
Okazało się, że tylko część tej historii jest prawdziwa. Dziennikarzom udało się dotrzeć do Ukrainki - Oleny z Kijowa, pracownicy lokalnego sklepu spożywczego - która faktycznie przy użyciu litrowego słoika przetworów zimowych strąciła unoszący się przy jej bloku dron rosyjski. Mieszkanka wspomina jednak, że w szklanym naczyniu znajdowały się jej ukochane kiszone pomidory ze śliwkami. Historię dzielnej Oleny przekazano już ponad 55 tysięcy razy w ramach samego portalu Twitter.
Coraz więcej osób interesuje się wspomnianym przepisem na kiszone pomidory ze śliwkami. W ramach akcji #cookforUkraine można bowiem przygotować ukraińską potrawę, zrobić mu zdjęcie i zamieścić w mediach społecznościowych jako gest solidarności z Ukrainą.
Sprawdź także: Brunch dla Ukrainy z Weroniką Marczuk
Jeśli ty również będziesz zainteresowany dołączeniem do inicjatywy, polecamy przygotować słynne już zimowe przetwory Oleny. Choć w internecie nie jest dostępny oryginalny przepis, to podpowiadamy równie sprawdzoną recepturę na to, jak zrobić ukraińskie kiszone pomidory ze śliwkami.
Duże słoiki wyparz wrzątkiem i wysusz. W tym czasie dokładnie umyj i potem osusz: kilogram pomidorów, 700 gramów śliwek i duży pęczek koperku. Obierz główkę czosnku i korzeń chrzanu. Dno słoików wyłóż chrzanem, czosnkiem i koprem. Następnie dodaj warstwę pomidorów i śliwek.
Zagotuj dwa litry wody, dodaj do niej trzy łyżki soli i cztery łyżki cukru. Wymieszaj miksturę i zalej nią warzywa w słoikach.
Po ok. 10 minutach wylej wodę ze słoików i napełnij ponownie dokładnie taką samą miksturą. Tym razem jednak dodaj trzy, cztery liście laurowe i 50 ml octu 9 proc. Delikatnie poruszaj słoikiem, żeby całość się połączyła i zakręć szklane naczynie.
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grupa Polsat Plus i Fundacja Polsat razem dla dzieci z Ukrainy »
Raport: "Obudziły mnie strzały". Wojna w Ukrainie »
Zespół stresu pourazowego - choroba nie tylko z pola walki »