Pomysł na kanapkę dla ucznia

Drugie śniadanie w szkole to dla dziecka bardzo ważny posiłek, gdyż dostarcza mu niezbędnej energii w ciągu dnia. Uczeń w ciągu dnia musi mieć siłę zarówno do nauki, ćwiczeń fizycznych, a także do zabawy podczas przerw.

Podstawą drugiego śniadania jest kanapka. Nic w tym dziwnego, ponieważ można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i modyfikować jej skład na wiele sposobów. Warto przy tym pamiętać o kilku podstawowych zasadach, o których przypominają organizatorzy ogólnopolskiej akcji edukacyjnej "Śniadaniowa Klasa", promującej zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci w wieku szkolnym.

Jej wysokość kanapka

Przygotowując kanapkę dla ucznia wybierajmy bogate w błonnik i składniki odżywcze pieczywo pełnoziarniste. Jest nie tylko zdrowsze, ale też daje dziecku więcej energii na cały dzień. Czytajmy etykiety - często chleb czy bułki, które wyglądają na pełnoziarniste, to tak naprawdę białe pieczywo z wysoko przetworzonego zboża, zabarwione karmelem.

- Pieczywo zawsze należy posmarować dobrym tłuszczem roślinnym, ponieważ organizm człowieka sam go nie wytwarza. Powinniśmy jednak wybierać tłuszcze najlepszej jakości, wzbogacone o witaminy i o obniżonej kaloryczności, np. margarynę Śniadaniową - mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności Z.T. "Bielmar" i organizatorka "Śniadaniowej Klasy".

Ze względów praktycznych, kanapka przygotowana do szkoły nie powinna zawierać zbyt wielu składników, gdyż będzie się łatwo rozpadać i może pobrudzić książki w plecaku. Poza tym dziecko może mieć trudność, żeby ją ugryźć. To zaś może je skutecznie zniechęcić do jej zjedzenia. Z tego samego powodu unikajmy składników, mających mocny zapach, np. sery pleśniowe ryby, czosnek.

- Przygotowując kanapki dla dziecka starajmy się, aby były kolorowe i z pomysłem. Ważne jest również, aby posmarować margaryną obie kromki składające się na kanapkę. Dzięki temu chleb się nie rozmoczy i nie rozpadnie do czasu długiej przerwy - radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, który, przygotował kilka propozycji na pyszną i zdrową kanapkę dla ucznia.



Kanapka z grillowanym kurczakiem

Warto dbać, aby kanapki przygotowywane do szkoły nie były każdego dnia takie same. Dlatego warto czasem zastąpić wędlinę i przygotować małemu uczniowi kanapkę z grillowanym kurczakiem. Mięso drobiowe to źródło wysokowartościowego białka, jest lekkostrawne i zwykle bardzo smakuje dzieciom. Poza tym przygotowanie kanapki z kurczakiem jest bardzo szybkie i nie wymaga wiele wysiłku.

Składniki:
- razowe pieczywo
- margaryna Śniadaniowa
- pierś kurczaka
- sałata
- keczup
- majonez

Sposób wykonania:

Pierś kurczaka podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego, podlewamy wodą i dusimy przez kilka minut. Kromki chleba smarujemy margaryną Śniadaniową, kładziemy na nich umytą sałatę, wystudzoną pierś kurczaka i dodajemy trochę majonezu wymieszanego z keczupem, który doda nutkę smaku.

Kanapka z pastą jajeczną i szpinakiem

Własnoręcznie przygotowana pasta jajeczna to wyjątkowy smakołyk. Natomiast młode liście szpinaku, które bez problemu kupimy w prawie każdym supermarkecie z powodzeniem zastąpią sałatę. Świeży szpinak ma łagodny smak, działa dobrze na trawienie oraz jest bogaty w minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo oraz kwas foliowy i witaminy A i C.

Składniki:
- chleb graham
- margaryna Śniadaniowa
- 2 jajka
- majonez
- szczypiorek
- tuńczyk w puszce (opcjonalnie)
- liście świeżego szpinaku.

Sposób wykonania:

Ugotowane na twardo jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy łyżkę majonezu i drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. Jeśli dziecko lubi ryby, możemy do pasty dodać również trochę tuńczyka z puszki. Kromki chleba smarujemy margaryną Śniadaniową, a następnie nakładamy pastę jajeczną i kładziemy na to liście szpinaku.

Kanapka inaczej, czyli domowy hamburger

Dla małego wielbiciela "fast foodów" możemy przygotować domowego hamburgera. Do tego celu możemy wykorzystać domowej roboty kotleta mielonego. Z kolei kiełki fasoli mung są nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Można je spożywać codziennie, najlepiej na surowo, ponieważ wtedy nie tracą swych składników odżywczych. Świeże kiełki możemy kupić w sklepie spożywczym, ale równie dobrze możemy je sami wyhodować w kiełkownicy lub zwykłym słoiku przykrytym gazą. Już po 3 dniach kiełkujące nasionka będzie można dodać do kanapek naszej pociechy.

Składniki:
- bułka z ziarnami
- margaryna Śniadaniowa
- gotowy kotlet mielony
- kiełki fasoli mung
- sałata
- keczup

Sposób wykonania:

Przekrajamy bułkę i obie strony smarujemy margaryną Śniadaniową. Kładziemy na pieczywie umyty liść sałaty, a następnie pokrojonego w cienkie plastry kotleta mielonego. Na to nakładamy kiełki, które "sklejamy" odrobiną keczupu.

Najprostsza kanapka na świecie


Czasem proste rozwiązania są najlepsze. Kanapka dla ucznia wcale nie musi być szczególnie wyszukana, żeby była smaczna i zdrowa.

Składniki:

- chleb żytni
- margaryna Śniadaniowa
- dobrej jakości wędlina
- pomidor
- czerwona sałata strzępiasta (typu lollo)

Posmaruj margaryną Śniadaniową kromki, połóż na nich sałatę, wędlinę, a następnie plasterki pomidora.


Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2